Égből kapott energia a zsolcai

A lényeg, hogy nap legyen, emberi beavatkozást csak kis mértékben igényel a felsőzsolcai naperőmű
A lényeg, hogy nap legyen, emberi beavatkozást csak kis mértékben igényel a felsőzsolcai naperőmű - © Fotó: Vajda János
Felsőzsolca – Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőműve működik Felsőzsolcán.

„Ennyire környezetkímélő villamosenergia-termelő megoldás kevés helyen található az országban. Az engedélyezők, a tervezők, a kivitelezők mind azon dolgoztak, hogy egy nemcsak hasznos, hanem látványos, minden tekintetben a tájba illő, azt nem zavaró, hanem kiegészítő naperőmű épüljön meg – fogalmazott dr. Tóth Lajos, Felsőzsolca polgármestere. – Nem lehet közömbös a számunkra, hogy a városunk mellett megépült erőmű évi 20 ezer tonna levegőbe kerülő szennyező anyagtól kíméli meg az embereket, zaj és pormentes működésével. Aki az Ongára vezető úton jár, megcsodálhatja a naperőművet…”

Negyvenöt hektáron

Felsőzsolca felől az Ongára vezető út mentén, mintegy 45 hektáron épült fel tavaly ősszel az MVM Csoport fotovoltaikus projektjének első naperőműve, amely jelenleg Magyarország legnagyobb teljesítményű komplexuma.

A tavaly novemberben átadott beruházás egyébként az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, 9 milliárd forintból készült el. A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.

Tízezer háztartás

A felsőzsolcai erőműben közel 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, 20 megawatt beépített kapacitásával pedig átlagosan évi 21 gigawattóra villamos energia termelésére képes, ami mintegy tízezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.

Felsőzsolca élen járt a fotovoltaikus erőmű befogadásával, hiszen – mint megtudhattuk – csak az MVM Csoport hét projekt keretében összesen 110 naperőművet épít Magyarországon, ezzel a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalattá válik hazánkban. Dr. Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a következőket mondta a felsőzsolcai beruházásról: „Különös jelentősége volt a felsőzsolcai projektnek, hiszen a legmodernebb technológiákat felvonultató naperőmű épült meg és elpő volt a sorban. Az engedélyező hatóságok, az önkormányzat és az MVM példa értékű együttműködésének eredményeként az erőmű rendkívül rövid idő alatt építési engedélyt kapott, és az időnként extrém időjárási feltételek mellett is határidőre és költségkereten belül épült meg…”

Energiapolitika

A hazai energiapolitika célja, hogy tiszta, okos és megfizethető energiát biztosítson mindenkinek, elősegítve ezzel a „dekarbonizált gazdaság” megteremtését, ezért épült a zsolcai naperőmű is.

Szaniszló Bálint


Átadták Felsőzsolcán Magyarország jelenlegi legnagyobb kapacitású naperőművét
Felsőzsolca - Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét adta át Felsőzsolcán az MVM Csoport. Felsőzsolca és Onga határában, közel 45 hektáron épült fel az MVM Csoport 2018–2019-es fotovoltaikus projektjének első naperőműve, amely Magyarország legnagyobb beépített teljesítményű ilyen egységeké...

Felsőzsolca - Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában, a kilencmilliárd forintba került, évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére képes létesítményt pénteken adták át, az erőműbe csaknem 74 ezer darab po...Felsőzsolca.
BOON.HU


hirdetés