Égből kapják a villamos energiát – Naperőműből nálunk van már a legnagyobb

Akt.:
Átadták Felsőzsolcán Magyarország jelenlegi legnagyobb kapacitású naperőművét
Átadták Felsőzsolcán Magyarország jelenlegi legnagyobb kapacitású naperőművét - © Fotó: Vajda János
Felsőzsolca – Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét adta át Felsőzsolcán az MVM Csoport.

Felsőzsolca és Onga határában, közel 45 hektáron épült fel az MVM Csoport 2018–2019-es fotovoltaikus projektjének első naperőműve, amely Magyarország legnagyobb beépített teljesítményű ilyen egységeként kezdte meg a villamos­energia-termelést.

Évi tízezer háztartás

A beruházás az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, 9 milliárd forintból valósult meg. A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.

Az erőműben közel 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, 20 megawatt beépített kapacitásával pedig átlagosan évi 21 gigawattóra villamos energia termelésére képes, ami mintegy tízezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője a megye gazdasági fejlődése szempontjából kiemelkedő beruházásnak minősítette a naperőművet. Dr. Tóth Lajos, Felsőzsolca polgármestere pedig azt hangsúlyozta, hogy a komplexum üzemeltetésében és karbantartásában fontos szerepet töltenek majd be a helyi vállalkozások.

„A megújuló alapú energiatermelés fejlesztése nagyban hozzájárul az energiaellátás biztonságához Magyarországon, de segítségével a hazai energiatermelés egyik alapvető célja is teljesülhet, hogy megfeleljünk az európai uniós és nemzetközi éghajlatvédelmi és klímapolitikai célkitűzéseknek. Az országosan épülő fotovoltaikus erőművek teljes mértékben illeszkednek a klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljainkhoz” – mondta dr. Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkárt.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

„A magyarországi energiapolitika célja, hogy tiszta, okos és megfizethető energiát biztosítson mindenkinek, elősegítve ezzel a dekarbonizált gazdaság megteremtését, az ellátásbiztonság és a versenyképesség erősítését. Ennek része a villamosenergia-szektor zöldítése, a helyi energiatermelés terjedése, a digitális megoldások tömeges bevezetésének lehetősége” – tette hozzá dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár.

110 naperőmű

„Az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet épít Magyarországon, ezzel a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalattá válik hazánkban. A program elsőként megvalósuló projektje a legmodernebb technológiákat felvonultató felsőzsolcai naperőmű. Az engedélyező hatóságok, az önkormányzat és az MVM példa értékű együttműködésének eredményeként az erőmű rendkívül rövid idő alatt építési engedélyt kapott, és az időnként extrém időjárási feltételek mellett is határidőre és költségkereten belül megvalósult” – mondta dr. Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Oktatási célok

A felsőzsolcai beruházásnak köszönhetően évente 20 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Az MVM Csoport országosan megvalósuló, hét önálló projektjében felépülő 110 naperőmű összkapacitása meghaladja a 100 mW beépített teljesítményt. Ezen naperőművek évente több mint 110 GWh áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét lesz képes fedezni. A naperőművek létesítése és üzemeltetése edukációs célokat is szolgál, mivel segítik a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának előmozdítását.

Szaniszló BálintFelsőzsolca.
BOON.HU


hirdetés