Átadás előtt a felsőzsolcai naperőmű-beruházás

Akt.:
Molnár Ferenc, az MVM projektvezetője mutatja a készülő beruházást
Molnár Ferenc, az MVM projektvezetője mutatja a készülő beruházást - © Fotó: Gajdos Imre
Felsőzsolca – Hamarosan látogatható is lesz a gigaerőmű.

Mint arról már beszámoltunk, Felsőzsolca és Onga térségében épül az ország legnagyobb fotovoltaikus naperőműve. A 45 hektáros területen 74 ezer, mintegy másfél négyzetméteres napelemet helyeztek el. A 20 gigawattos erőmű építése, kivitelezése az utolsó fázisához érkezett. A hivatalos közlemény az átadásról még nem jelent meg, információink szerint szeptember végén történik meg az avatás, de dr. Tóth Lajos Felsőzsolca polgármestere néhány érdekességet már elárult a nem mindennapos beruházásról.

Kevés helyen van ilyen

„A legfontosabbal kezdve: ilyen környezetkímélő megoldás kevés helyen található az országban. Az engedélyezők, a tervezők, a kivitelezők mind azon dolgoztak, hogy egy nemcsak hasznos, hanem látványos, minden tekintetben a tájba illő, azt nem zavaró létesítmény valósuljon meg. Nem lehet közömbös a számunkra, hogy az épülő erőmű évi 20 ezer tonna levegőbe kerülő szennyező anyagtól kíméli meg az embereket, zaj és pormentes működésével. Aki mostanában az Ongára vezető úton közlekedik, már megcsodálhatja az átadásra váró hatalmas beruházást. Jelenleg már a mérések és beállítások zajlanak, mert mint ismeretes, ez egy távvezérelt egység lesz, automatikus működéssel. Ami különösen érdekes számunkra és a technika iránt érdeklődök számára is: az átadás után a hatalmas telep csoportosan látogatható lesz, előre bejelentett időpontokban.

Kímélik a környezetet

Ez azt jelenti, hogy az iskolásaink és más csoportok közelről is megismerkedhetnek majd az egyedülálló, – már a jövőt előre jelző – berendezésekkel, amelyek az országos hálózatra csatlakozva szolgáltatnak környezetkímélő energiát. A helyi önkormányzat rengeteget segített az MVM projektjének megvalósításában, gondolok itt a különböző hatósági engedélyek megszerzésében, és ebben a tevékenységben a kormányhivatal szakhatóságai is élen jártak” – fogalmazott dr. Tóth Lajos.

ÉM-GI


Felsőzsolca - Lakossági fórumot tartottak a Felsőzsolca és Onga közé tervezett gigaberuházásról. Felsőzsolcán lakossági fórum keretében ismertették a napokban elindított gigaberuházás, vagyis a naperőmű építésének részleteit. Mint arról már beszámoltunk: Európában is egyedülálló 20 megawattos tel...

Felsőzsolca - Lerakták a Felsőzsolca és Onga között megvalósuló fotovoltaikus erőmű alapkövét. Ahogy arról már beszámoltunk, az MVM Csoport és egyben az ország egyik legnagyobb naperőműve épül meg Felsőzsolca és Onga határában, egy közel 44 hektáros területen, az Európai Unió Környezeti és Energiah...

Az építkezés helyszínén
Felsőzsolca, Onga - Elindult a gigaberuházás, gőzerővel halad a munka Onga határában: készül a környezet­barát erőmű, amely 11 ezer háztartás energiaszükségletét fedezi majd. Földmérők, munkagépek, földgyaluk, markolók és folyamatosan jövő-menő nagy platós teherautók lepték el a szántóföldet Onga...Felsőzsolca.
BOON.HU


hirdetés