Felsőoktatási fejlesztések: a Fidesz szkeptikus

Szkeptikusan fogadta a felsőoktatást érintő, újabb fejlesztési terveket a Fidesz. Pokorni Zoltán, az ellenzék szakpolitikusa szerint a kisebbségi kormány által eddig bejelentett nagyívű felsőoktatási fejlesztéseknek egy közös vonásuk van: alig váltak valóra, ezért csak remélni lehet, hogy a csütörtökön beharangozott fejlesztések nem a korábbi bejelentések sorsára jutnak.

A Gyurcsány-kormányok minden eddiginél nehezebb helyzetbe hozták a felsőoktatást azzal, hogy több százmilliárd forinttal adósították el a főiskolákat és egyetemeket, semmit nem tettek az akkreditációs rendszer megújítása érdekében és mind a mai napig képtelenek voltak a jövőre induló mesterképzések felvételi rendszerének kidolgozására – írja a fideszes képviselő közleményében.

A tandíj bevezetésének állandó lebegtetése és a képzési szerkezet meggondolatlan átalakítása oda vezettek, hogy az elmúlt évtizedben soha ilyen kevesen nem jelentkeztek még főiskolára és egyetemre, mint idén: 2004-ben még 167 ezren, 2008-ban viszont már mindössze 96 ezren kérték felvételüket valamely felsőoktatási intézménybe -emlékeztetett a politikus.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtök délelőtt jelentette be, hogy hét hazai felsőoktatási intézmény (a Szegedi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi kihelyezett intézménye, a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Egyetem) összesen 26,6 milliárd forint európai uniós támogatást kap infrastruktúrájuk fejlesztésére.

A csütörtöki bejelentés kapcsolódik a kormány májusi döntéséhez, amikor is a Miskolci Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem nyert pályázaton 29 milliárd forintot.