Felségsértés miatt tartóztattak le egy újságírót Thaiföldön

Jogvédő csoportok élesen bírálták szombaton egy thaiföldi hírportál szerkesztőjének letartóztatását. Chiranuch Premchaiporn egy Magyarországon rendezett, az internet szabadságáról szóló nemzetközi konferenciáról tartott haza, amikor péntek délután őrizetbe vették a bangkoki repülőtéren.

A függetlennek számító, népszerű Prachatai weboldal szerkesztőjét felségsértéssel és az internetre vonatkozó jogszabályok megsértésével vádolják, és egy, az ország északkeleti részén fekvő börtönbe szállították.

A 43 éves asszony letartóztatása ellen több jogvédő szervezet, így az Amnesty International (AI), a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) is felemelte a szavát. A szervezetek azt követelték, hogy a hatóságok azonnal ejtsék az újsábgíró ellen felhozott vádakat, amelyeket egyébként maga az asszony is tagad. “A Prachatai megbízható forrása a híreknek és információknak, és a segítségével sikerült az elmúlt hónapokban informálni a nyilvánosságot arról, hogy mi történik Thaiföldön” – közölte az RSF. Shawn W. Crispin, a CPJ dél-ázsiai képviselője pedig úgy fogalmazott: a bangkoki kormánynak “fel kell hagynia azzal, hogy a felségsértés vádját hozza fel a legális kritikai hangok elnyomására“.

Az újságírónőt egyébként hasonló vádakkal már márciusban is letartóztatták, az akkori ügyben azonban még mindig nem hozott ítéletet az illetékes bíróság. Ha a számítógépes bűncselekményekről rendelkező törvény alapján bűnösnek találják, akár 50 évnyi börtönre is ítélhetik.

Thaiföldet az elmúlt időszakban számos kritika érte a szabadságjogok megsértése miatt, Bangkokban és hat tartományban ugyanis az áprilisi és májusi zavargások óta továbbra is rendkívüli intézkedések vannak érvényben, amelyek – egyebek mellett – a szólásszabadságot is korlátozzák. A hatóságok az úgynevezett vörösingesek több száz szimpatizánsát őrizetben tartják, és bezárattak számos ellenzéki televíziót, rádiót és lapszerkesztőséget.

– Független Hírügynökség –