Felrobbantottak egy buszt Indiában

Az India közepén található Chattisgarh tagállamban hétfőn maoista lázadók felrobbantottak egy buszt.

A járművön mintegy 50-en utaztak. A helyi híradások szerint a támadásban legkevesebb 35-en haltak meg, köztük 11 rendőr. Az indiai belügyminiszter elítélte a merényletet, a kormányfő pedig a legnagyobb belpolitikai veszélynek nevezte a maoista lázadást.


Az indiai híradások szerint a támadás 35 halálos áldozata közül 24-en civilek, 11-en pedig rendőrök voltak. Rajtuk kívül a detonációban 15-en sérültek meg, a sebesültek többsége, 14-en rendőrök. A felrobbantott buszon ugyanis olyan különleges rendőrök utaztak, akik helyieket verbuváltak a maoisták ellen tervezett akciókhoz.

“A merényletet, a buszon utazó ártatlan civilek elleni támadást mélységesen elítéli minden józan gondolkodású ember” -mondta az indiai belügyminiszter. Az indiai miniszterelnök, Manmohan Singh pedig az ország legnagyobb belügyi veszélyének nevezte a maoisták lázadását.

A maoista gerillák az utóbbi időben egyre több támadást követnek el. Szintén Chattisgarh tartományban vasárnap két falut több mint 50 fegyveres maoista gerilla vett körül. A lázadók szerint a helyiek közt valaki informálta róluk a hatóságokat, ezért bosszúból 8 falusit öltek meg.

A gerillák támadásai azóta szaporodtak el, hogy az indiai kormány tavaly év végén offenzívát indított a lázadók ellen. A hadműveletet az úgynevezett “Vörös Folyosóban” indították, az India északi és keleti részét összekötő erdőségekben, ahol a maoisták rejtőzködnek. A lázadók vezetői szerint csak akkor kezdenek párbeszédet az indiai kormánnyal, ha az véget vet az ellenük indított, Zöld Vadászat elnevezésű országos offenzívának. A hadműveletben indiai félkatonai egységek mintegy 56 ezer tagja vesz részt hat tagállamban a helyi rendőrséggel együttműködve. Az indiai kormány ugyanis eddig elzárkózott attól, hogy bevesse a hadsereget a maoista lázadók ellen.

Indiában a maoista lázadádok 1967-ben, Nyugat-Bengália tartományban kezdték harcukat. Eredetileg azért, hogy megvédelmezzék a törzsek jogait. Mára a maoisták India 28 tagállamából 20-ban követnek el szórványos merényleteket.
– Független Hírügynökség –