Felrobbantják dalaikkal az internetet

Akt.:
A Follow the Flow a tavalyi Campus Fesztiválon is óriási bulit nyomott
A Follow the Flow a tavalyi Campus Fesztiválon is óriási bulit nyomott - © Fotó: Kovács Péter
Debrecen – Új időszámítás kezdődött a Follow The Flow zenekar életében akkor, amikor Szakács Gergő énekesként csatlakozhatott a két ismert rapper, Fura Csé és BLR mellé. Úgy vélik, így már teljes az összhang, s ez beindította a csapat sikerszériáját is. Legismertebb dalukra, a Nem tudja senki című számra például február 19-ig több mint 37 millióan kattintottak. A banda a múlt heti, debreceni koncertje előtt adott interjút a Naplónak.

A Follow The Flow nyitotta meg a félévet a Debreceni Egyetemen, már, ami a bulizást illeti. A Hallban rendezett, múlt hét szerdai Campus Party előtt a tagok – Fura Csé (Molnár Csaba), BLR (Vincze Gergely) és Szakács Gergő – interjút adtak a Naplónak.

Gyakori vendégek vagytok Debrecenben. Milyen érzés itt koncertezni?

Fura Csé: Nagyon szeretjük a várost, sokszor lépünk fel Debrecenben. Kisebb túlzással elmondható: olyan sokszor fordultunk meg itt az elmúlt időben, hogy szinte csak debreceni emlékeink vannak. És még jövünk is idén többször, februárban például egy klubkoncerttel.

Korábban volt egy énekesváltás a zenekarban. Mi mindent hozott magával Szakács Gergő érkezése?

Szakács Gergő: Rengeteg pénzt…

Fura Csé: Ne trollkodd szét ezt is, Gergő! (nevet) Mindig ezt csinálja. Új időszámítás kezdődött Szakács Gergő érkezésével. Jött egy harmadik dalszerző is a csapatba, s ez nagyon jó dolog, mert egy zenekarban már kettő is nagyon soknak számít Magyarországon. Ráadásul, általánosságban elmondható, hogy mi egyet is értünk, és ez egy olyan szerencsés együttállás, ami olyan sikereknek lehet az előzménye, mint amiket mi el tudtunk érni. Úgy gondoljuk, sokkal szerethetőbb zenekar lettünk Gergővel, és ez meg is látszik az eredményeinken.

A Nem tudja senki című dalotok például alig egy éve jött ki, és 36 milliós megtekintésnél jár. A közelmúltban megjelent Maradok távol klipjét 12 millióan, az Anyám mondta című szerzeményeteket pedig több mint 8 millióan nézték meg. Mi lehet a titkuk ezeknek a daloknak, hogy ennyi megtekintést generálnak? Mennyire vagytok ti benne ezekben a számokban?

BLR: Minden dalszövegünkben a raprészeket mindenki magának írja. Tehát, ami az én számból hangzik el, azt általában én is írtam. Illetve sokat számít az is, hogy Gergőben olyan kimeríthetetlen ambíció van, ami minket is húz magával. Annak az irányába is, hogy minél előbb elkészüljenek ezek a dalok. (nevet) Nagyon nehéz megmondani, hogy az embereknek mi az, ami éppen tetszik vagy nem.

Szakács Gergő: A két dolog szerintem összefügg, amit kérdeztél. Nagyon fontos, hogy hiteles legyen egy dal, és ha kiadod egy dalban saját magadat, a gondolataidat, akkor nagy valószínűséggel megérzik az emberek, hogy ez őszinte. Mi ezt tesszük, és azt gondoljuk, hogy ez az egyik kulcsa a sikereinknek.

Fura Csé: Tulajdonképpen, amit említettem is az előbb, nagyon szerencsés dolog, hogy mind a hárman ki tudjuk magunkat fejezni, és hogy mennyire szerethető zenekar lettünk ezáltal. A kulcsszó, ahogy Gergő is említette, az maga a hitelesség. Ezek a dalok teljes mértékben a mi lelkünkből származnak, végül egy olyan összetett dologgá alakulva, ami egy témára fókuszál. Olyanra, amivel sokan tudnak azonosulni.

A korábbi kemény hangvétel mostanra sokat csiszolódott. Miért?

Fura Csé: Ez is összetettebb dolog. Egyrészt kicsit megnyugodtam, ahogy telik az idő. Régebben egy vehemensebb, lázadó fiatal voltam, most egy szakállas öregember vagyok.

Szakács Gergő: Szerencsére már egyáltalán nem jellemző rá, hogy lázad… (nevet)

Fura Csé: Homlokegyenest megváltozott az egész személyiségem. (nevet) De viccet félretéve: teljesen máshogy szeretném kifejezni magam, illetve nem győzöm hangsúlyozni, hogy most már a hármunk lelkivilágát kell a dalokban tükrözni. Egy kicsit visszavettünk a szókimondásból, de ez sem feltétlen igaz, mert például az Érdekemberek című dalunk is azt mutatja, hogy ez nem halt ki belőlünk. Most „lightosabb” dalokat adtunk ki, de a továbbiakban is úgy fog működni, hogy ami a szívünkön, az a szánkon.

A szakma és a közönség is szeret benneteket. Fontosabb egyik a másiknál, ami a kritikát illeti?

Szakács Gergő: Tavaly megnyertük a Petőfi Zenei Díjak közül az év felfedezettje kategóriát, Bilbaóban pedig az MTV Europe Music Awardson lettünk a legjobb magyar zenekar. Mindenképpen nagyon jó visszajelzés, ha kapunk egy díjat. A legjobb tudásunk szerint tesszük, amihez értünk, és örülünk, ha ezt elismerik. A cél mindig az, hogy a lehető legjobban csináljuk, amit tudunk. És ez jó esetben tetszik a közönségnek és a szakmának is.

Te pedig, Gergő, a Playboy Man of the Year 2019 jelöltje is vagy.

Szakács Gergő: Váratlanul ért ez a jelölés, persze nagyon örülök neki. Remélem, hogy tudom képviselni a zenekart azzal, hogy valami jó helyezést sikerül elérnem.

Szakács Gergő, Fura Csé és BLR úgy vélik, sikerüket a dalaik hitelességének köszönhetik | Fotó: Molnár Péter

Fura Csé: Mi is nagyon meglepődtünk egyébként, hogy nem minket jelöltek, hanem Gergőt. (nevet). De természetesen nagyon szeretnénk, ha ő nyerne, tehát aki ezt olvassa, arra kérem, hogy szavazzon rá.

BLR: Ahogy mi is szavaztunk rá.

Viszont negatív kritikát is kaptok néha. Nem mehetek el amellett az eset mellett, amit a Facebookon osztottatok meg Bochkor Gáborral kapcsolatban. (Bochkor Gábor rádióműsorában több kritikával illette az Anyám mondta című dalt – a szerk.)

Fura Csé: Nem annyira szoktunk a kritikákkal foglalkozni. Egy rapelőadó életében, főleg ennyi idő alatt, már hozzászoktunk, hogy kapunk hideget és meleget. Ezeket meg kell tanulni kezelni. Szerencsére 15 év alatt ez sikerült. Ez egy speciálisabb eset volt, mert egy olyan dalról kaptunk kritikát, ami nagyon közel áll a szívünkhöz. És egész egyszerűen nem volt jogos. A dalt az édesanyáinkról írtuk, és úgy gondoljuk, hogy minimum nem illik beszólni érte, vagy csak tiszteletben kellene tartani. Ráadásul Gábor nyelvtani oldalról is belekötött, ami megint csak nem volt igaz. Nem teljesen értjük, és valószínűleg nem is velünk van gondja.

BLR: Illetve a stílussal volt probléma, ahogyan ő ezt előadta. Nem az volt a gond, hogy kritika ért minket, hiszen azt elfogadjuk, bár nem szeretjük. (nevet) Ilyenkor nekünk is vissza kell fogni magunkat, hogy ne ugyanolyan hangnemben válaszoljunk, s ez nem könnyű.

A Facebook-oldalatokat ti kezelitek?

Fura Csé: Mi is kezeljük, adminok vagyunk az oldalon, de a legtöbb esetben nem mi posztolunk, nem mi válaszolunk. Úgyhogy, ha bárkinek rosszat válaszoltak, vagy semmit, akkor azok egészen biztosan nem mi voltunk.

A hazai zenekarokat, előadókat illetően kikkel vagytok jóban? Van-e, akikkel együtt bandáztok?

Szakács Gergő: Leginkább saját magunkkal bandázunk, mert szerencsére rengeteg koncertünk van. Közben pedig dolgozunk a nagylemezünkön, aminek a bemutatója az első önálló nagy Budapest Parkos koncertünkön lesz május 30-án. Jelenleg ezerrel azon munkálkodunk, hogy a zenekar után tanúsított érdeklődés fent tudjon maradni, vagy jó esetben nőjön. Hiszen amit elértünk, amellett, hogy nagy áldás, nagy átok is – nagyon érezzük azt, hogy teljesítenünk kell.

Ez megfelelési kényszer?

Szakács Gergő: Nem, nem az. Csak szeretnénk annak a közönségnek, aki megtisztel minket, minél többet adni. A megfelelési kényszer inkább negatív kicsengésű, de ez inkább pozitív.

Fotó: Molnár Péter

Fura Csé: Egyébként van egy-két kivétel a zenekarok között. Például a Cloud 9+-szal nagyon jóban vagyunk. Illetve Szakács Gergővel mind a ketten készülünk már gőzerővel a Pilvakerre, amin szintén nagyon sok előadóval találkozunk. Tulajdonképpen elég jó kapcsolatot ápolunk a magyar zenei szakmával. Az, hogy mennyire szoros vagy mennyire gyakori találkozásokról beszélünk, azt az időbeosztásunk tudja befolyásolni. Rengeteg zenekar van, amelyikkel jóban vagyunk, és szeretjük a dalait; ha egyet kellene kiemelni, akkor ez a Cloud 9+.

A turnészezon mellett tehát a nagylemez is készül. Milyen évetek lesz?

BLR: Rengeteg koncert vár ránk, ez már biztos. A lemezen azok a számok lesznek, amik eddig megjelentek. Illetve jó pár új dal is, ezeken dolgozunk most. Hogy pontosan hány, még nem tudjuk.

Szakács Gergő: Legalább tíz.

Fura Csé: Éppen ma adtam interjút egy győri rádiónak, ahol eléggé szűkre fogtam a válaszadást. Ez azért van, mert mi sem tudjuk még teljesen, mennyi lesz a vége. Illetve nem is feltétlen szeretnénk még ezt kommunikálni. Egyrészt a meglepetés erejét nem szeretnénk elvenni, másrészt még a mi fejünkben sem állt ez össze százszázalékosan. Annyi biztos, hogy gőzerővel dolgozunk egy olyan lemezen, ami méltó ehhez a zenekarhoz.

– Vass Kata –