Felravatalozták Jelcint

Kedden délután a moszkvai Megváltó Jézus Székesegyházban felravatalozták Borisz Jelcint. Az emberek tömött sorokban várakoznak, hogy végső búcsút vegyenek Oroszország első demokratikusan választott elnökétől. A 76 éves korában, hétfőn elhunyt politikust szerdán temetik az orosz hírességek temetőjébe, a moszkvai Novodevicsi sírkertbe. A szerdai temetés reggel 8 órakor kezdődik, Jelcint délben helyezik végső nyugalomra. A szertartáson részt vesz többek között két korábbi amerikai elnök, Bill Clinton és idősebb George Bush, illetve a korábbi szovjet tagállamok vezetői is.

Jelcint a Megváltó Jézus Székesegyházban ravatalozták fel. A helyszín jelképes, a templomot a szovjet időkben lerombolták és uszodát építettek a helyére. A székesegyházat Jelcin kifejezett utasítására húzták fel újra.

Szerdán gyásznap lesz Jelcin tiszteletére, a nemzeti lobogót félárbocra eresztik, a televíziók, rádiók pedig nem sugároznak vidám szórakoztató műsorokat.

Jelcint az orosz hírességek temetőjében helyezik végső nyugalomra. A sírkertben fekszik többek között Anton Csehov író, Fjodor Saljapin operaénekes, illetve Nyikita Hruscsov egykori pártfőtitkár. Jecin sírját Raisza Gorbacsova, Mihail Gorbacsov ex-főtitkár feleségének síremlékének közelében jelölték ki, a temető politikusok, katonai vezetők részére fenntartott részében.