Felravatalozták Janus Pannonius földi maradványait

Felravatalozták Janus Pannonius földi maradványait a pécsi Bazilikában. A volt püspök keddi újratemetési szertartása előtt bárki leróhatja kegyeletét. A templomot addig tartják nyitva, amíg vannak imádkozók.

A szertartás délután fél négykor kezdődött. A ravatalt a Bazilika főhajójában állították fel, az oltár előtt. Janus Pannonius földi maradványait egy gőzölt bükkfa koporsóba helyezték, amelyet kívülről horganyzott rézlemezzel borítottak. A koporsó körülbelül 40x20x20 centiméteres. Ezt egy fekete lepellel leborított ravatalra helyeztek. A koporsó előtt egy erre az alkalomra készített püspöki süveget tettek, amelyre a volt püspök névváltozásáról szóló idézet szerepel: “János volt a nevem, Janus lettem, amint a Múzsa megkoszorúzta a fejem.” A ravatalt hat gyertyával vették körül. A koporsó mögött a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai 12 órán keresztül, fél órás váltásban állnak őrt, egyszerre hatan. Bárki leróhatja kegyeletét a ravatal előtt, a templomot addig tartják nyitva, amíg vannak imádkozók.

Fél 5-től rózsafűzért imádkoztak, majd este hat órakor szentmisét mutat be Garadnay Balázs általános püspöki helynök. Fél nyolctól a pálos szerzetesek halotti zsolozsmát imádkoznak, nyolc órától pedig az egyetemi kórus zenés áhítata lesz.

Janus Pannonius földi maradványait kedden temetik újra a Bazilika altemplomába. Síremléke Dulánszky Nándor püspök mellett lesz. A temetési szentmise délután három órakor kezdődik, amelyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrál. Az újratemetési szertartást Mayer Mihály pécsi megyéspüspök végzi. Beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Boros Péter volt miniszterelnök.

Janus Pannonius 1434. és 1472. között élt. Sírját és maradványait 1991-ben találták meg a régészek a pécsi Székesegyház altemplomában, amikor a nyugati fal mentén a fűtés modernizációját végezték. Minden kétséget kizáróan idén tavasszal sikerült bebizonyítaniuk, hogy valóban a humanista költőről van szó. A kutatások szerint Janus Pannoniust először Zágrábban temették el, majd onnan egy év elteltével hozták a pécsi Bazilikába. Itt hét évig rejtegették a török uralom miatt, majd Mátyás király utasítására temették az altemplom egyik szegletébe.