Friss hírek

2009.01.17. 09:46

Jógyerekek képeskönyve - sokk-opera felnőtteknek

<p>Szombaton mutatják be Julian Crouch és Phelim McDermott Jógyerekek képeskönyve című sokk-operáját. A darab egy viktoriánus babaszobában játszódik, ahol a gyerekeket bábok keltik életre, a felnőtt szereplőket pedig színészek alakítják. A budapesti előadás rendezője Ascher Tamás, zenei vezetője Darvas Ferenc. A sokk-opera magyarországi bemutatóját a Müpában tartják, a további előadásokat az Örkény István Színházban láthatja a közönség.</p>

1845 karácsonyán egy frankfurti orvos, Heinrich Hoffmann, miután nem talált hároméves kisfiának megfelelő mesekönyvet, maga írt és rajzolt egyet. Az engedetlen gyerekekről szóló "Struwwelpeter" hű képet fest a másfél évszázaddal ezelőtti gyereknevelési szokásokról - ahol a gyerekek rosszak, a szülők pedig megnevelik őket.

A bizarr látásmódjáról ismert Tiger Lillies kultuszzenekar 1998-ban fekete humorú sokk-operát írt a mesekönyvből. A londoni zenekar 2005-ig műsoron tartott utazó produkciója az egész világot bejárta.

A Jógyerekek képeskönyve című sokk-opera gyermekrímekben elmesélt történetét Parti Nagy Lajos fordításában láthatja a közönség. A női szerepeket férfiszínészek alakítják, a férfiak "bőrébe" pedig színésznők bújnak.

Heinrich Hoffmann viktoriánus babaszobájában a történeteket Gálffi László, Széles László, Csuja Imre, Máthé Zsolt, Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Debreczeny Csaba és Polgár Csaba meséli el.

A sokk-opera premierje január 17-én, szombaton este nyolckor kezdődik a Művészetek Palotájában. További előadások február 13-án és 19-én az Örkény István Színházban lesznek.

A darab rendezője, Ascher Tamás 14 éven felülieknek ajánlja a Tiger Lilies sokk-operáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!