„Felpörgött” a piac, de meddig tart a lendület?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: magyarhirlap.hu
Miskolc – Robbanásszerű élénkülésnek indult idén a lakáspiac, ami a szakember szerint nem lesz hosszú életű.

Élénkülésnek indult a lakáspiac az elmúlt hónapokban, olyan árakon cseréltek gazdát lakások, ami már-már a 2008-as válság előtti állapotokat idézi – legalábbis ezt érzi, aki figyeli a hirdetéseket. A tapasztalattal egyetért Tóth Gábor, a Maximál Ingatlan Iroda munkatársa is, aki azt mondja, éppen „kedvező csillagállás alatt” van az ingatlanpiac, ugyanis az elmúlt években jelentősen felgyűlt a nyomott áron lévő kínálat, amihez most megérkezett a kereslet is. Ugyanis sokan kötöttek lakás-előtakarékosságot, ugyanakkor állami segítség is igénybe vehető és a hitelek is korrekt feltételek mellett állnak rendelkezésre, így sokan vágnak bele ingatlanvásárlásba azok közül, akik eddig kivártak.

– Éppen ezért úgy gondolom, hogy ez a robbanásszerű felfutás nem lesz hosszú életű, jön hamarosan egy lecsengés, de jelentősen azért már nem fog visszaesni a piac. Nyomott árakra már nemigen lehet majd számítani. Kellett már ez az élénkülés, sőt várható is volt – mondja Tóth Gábor.

Az Avason is eladható

Az elmúlt hónapokban olyan ingatlanok is gazdára találtak, amelyek évek óta még csak érdeklődést sem váltottak ki, hiába hirdették. Ennek megfelelően az árak is megemelkedtek, manapság alig találni lakást 100 ezer forintos négyzetméterár környékén, pedig tavaly még jóval ez alatt is voltak az árak. Sokan bánják az ingatlanszakértő szerint, hogy nem vágtak bele tavaly a vásárlásba.

Míg az elmúlt években ódzkodtak az emberek a panellakásoktól, addig most kifejezetten keresik, és olyan, korábban nem preferált területeken is megmozdult a piac, mint az Avas kettes üteme. De például a kiliáni, idős lakások iránt is megnőtt az érdeklődés. Ahogy a Miskolcon kívüli, vidéki családi házak iránt is. Tóth Gábor szerint ennek az az oka, hogy a megnőtt értékű miskolci lakások arra csábítják a tulajdonosokat, hogy eladják azokat, és belevágjanak egy családi ház vásárlásába.

– ÉM-HI –
hirdetés


hirdet�s