Felosztják az osztatlanokat

Közös tulajdonban lévő földterületük kimérését 12080-an kérelmezték a megyében.

Bár a termelőszövetkezeti időszak örökségeként máig létező osztatlan közös földtulajdonok megszüntetéséről szóló rendelet már 2001 végén készen volt, a rendelet végrehajtási utasításának tervezete csak mostanra született meg.

Települési sorrend

Az idei költségvetésben 1,2 milliárd forintot különítettek el a földkimérésekre. Hajdú-Biharban eddig 12 ezer 80 földtulajdonos kérelmezte az osztatlan közös tulajdonban lévő része kimérését.

Ez év június 15-éig lehetett elsőbbségi nyilatkozatot is tenni, melyben az érintettek – például európai uniós földalapú támogatást igénybe vevők – kérhették ügyük gyorsított kezelését.

Ilyen kérelem 1087 érkezett, s közülük 454 felelt meg a feltételeknek – tudtuk meg Jánossy Andrástól, a megyei földhivatal földmérési osztályának vezetőjétől.

Az érvényes elsőbbségi nyilatkozatot tevők földjei kimérésének kezdetét az is befolyásolja, hogy a kimérések tekintetében a megye öt – berettyóújfalui, debreceni, hajdúböszörményi, hajdúszoboszlói és püspökladányi – körzeti földhivatalához tartozó települések körében kisorsolták azt, hogy milyen sorrendben fogják kimérni a területükhöz tartozó földeket.

Alapos előkészítés

A kimérést egyébként összetett, alapos előkészítő tevékenység előzi meg, ami problémás esetekben hosszadalmas is lehet. Több szakhatósággal – köztük például a növény- és talajvédelmi szolgálattal –, a területen esetleg szolgalmi joggal rendelkezőkkel – például áram-, illetve gázszolgáltatókkal, melyek vezetékei az adott földdarabon haladnak keresztül –, esetleges örökösökkel kell egyeztetni.

A kimérés megkezdése előtt az osztatlan terület tulajdonosaival is megbeszélést kell folytatni, ha nincs egyezség, sorsolást kell tartani a kiosztási sorrendet illetően.

Jánossy Andrástól azt is megtudtuk, hogy ha netán kimerül a kimérések költségeinek fedezésére fordítható országos keret, maguk a földtulajdonosok is finanszírozhatják a munkálatokat. Ebben az esetben a jövő évi állami költségvetésből visszakapják a pénzt. Valószínű, hogy a problémamentes területeken a konkrét kimérési munka még ebben az évben elkezdődhet.

P. Cs.