Feloszlattak egy ultajobboldali pártot Csehországban

Feloszlatta a Munkások Pártja (DS) elnevezésû szervezetet a bíróság Csehországban szerdán. A prágai kormányok már régóta követelték az ultrajobboldali párt betiltását, amely az európai uniós választásokon több mint 1 százalékot ért el.

A Munkások Pártjának feloszlatását elõször 2008-ban kezdeményezték, miután a szélsõjobboldali szervezet aktivistái rendõrökkel csaptak össze több demonstráción is. A bíróság 2009 márciusában elutasította a keresetet. A jobbközép kormányzat összeomlása után felálló új kabinet ezután szintén bírósághoz fordult a DS ügyében, szerdán pedig a brünni bíróság végül feloszlatta a pártot a neonáci szervezetekkel folyatatott együttmûködésük miatt.

A Munkások Pártja 1,07 százalékot ért el a legutóbbi európai uniós választásokon, tagjaik pedig jelen vannak több képviselõtestületben is. A DS aktivistái többször összetûzésbe kerültek a hatóságokkal, egyebek mellett a cigányok lakta településrészekbe szervezett felvonulásaikkal. A Munkások Pártja szeretné feladni Csehország EU- és NATO-tagságát, betiltaná a melegek házasságát, a bevándorlók támogatását, megsemmisítené a nemrég liberalizált drogtörvényt és visszaállítaná a halálbüntetést. Ezen kívül szeretnék, ha a személyi okmányokban feltüntetnék a nemzetiséget is.Sporthírek