Felokosított nadrággal nyertek különdíjat a miskolci középiskolások

Ennyi az egész! A feltalálók találmányukkal
Ennyi az egész! A feltalálók találmányukkal - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Közönségsiker lett két miskolci középiskolás innovatív találmánya.

Okosruhák fejlesztésére írt ki pályázatot az Ericsson „Hackeld meg a divatot” szlogennel.

Látványosat. Egyedit

A SzerCODE Challenge nevű versennyel arra vállalkoztak, hogy közelebb hozzák a technológia és a divat világát. Egy ruhadarabból vagy elektronikai eszközből könnyen újszerűt, látványosat, egyedit és akár többfunkciós öltözetet is alkothatunk a kiírás szerint. Négy kategóriában különböző korcsoportokban jelentkezhettek a versenyzők, a nyár folyamán okosruha-készítő foglalkozásokat is tartottak több nagyvárosban.

A Földes Ferenc Gimnázium 10. osztályában, speciális matek szakon tanuló Gyulai Márton és Juhász Dávid úgy döntött, hogy részt vesznek a versenyen, a Play Pocket nevet kapó eszközük kitalálásához az a probléma adta az alapötletet, amikor valakinek tele van mind két keze, de kezelni szeretné a mobiltelefonját.


– Olyan kategóriában indultunk, ahol vezeték nélkül kellett kommunikálnia a felokosított ruhadarabnak valamely eszközzel, jelesül a mobiltelefonnal – magyarázta el Gyulai Márton, aki már foglalkozik egy ideje programozással és elektronikával, tervei szerint mérnök szeretne lenni.

Kétoldali tappancs

– Azt találtuk ki, hogy a nadrág szárába épített két érzékelővel irányítanánk néhány funkcióját a mobiltelefonnak, így nem kell hozzá szabad kéz, elég a karunkkal vagy a csuklónkkal megnyomni – teszi hozzá az informatikusnak készülő Juhász Dávid.

A kétoldali tappancs rövid és hosszú megnyomást érzékel és alkalmas arra, hogy zenehallgatás közben zeneszámot léptessünk oda-vissza, megállítsuk, újraindítsuk, hívást vegyünk fel vagy tegyünk le. Egy plusz funkció, hogy legalább öt másodperces nyomva tartás után a telefon jelzést ad, így könnyen megtaláljuk, ha például nem emlékszünk, hová tettük a lakásban.

Átalakítás után

Ehhez persze Bluetooth-távolságon belül kell lennie, a két tappancs ugyanis vezetékkel csatlakozik egy irányítóegységhez, ami viszont vezeték nélkül kommunikál a telefonnal.


A fiatalok egy üzletben kapható vezérlőt használtak és alakították a saját elképzelésükhöz, állításuk szerint a mobilra készült program megírása már nehezebb feladat volt, ugyanis saját program készült az eszközhöz.

A pályázathoz szükséges kisfilmet az utolsó héten forgatták és a beadás előtti éjszakán vágta meg Márton. A döntőt a Kutatók Éjszakáján tartották a fővárosban, ahol a miskolci párosnak a közönségdíjat sikerült elnyerni.

Ezt nem is gondolták!

Mint mondják, nem gondolták volna, hogy ilyen sikere lesz a Play Pockitnak, nagyon sokan gratuláltak nekik és biztatják őket, egy start up cég is megkereste őket azóta. Sokat tanultak a verseny alatt, jó kapcsolatokat sikerült kiépíteni, ami nagy lökést adott nekik. Az eszközzel most újabb versenyeken neveznek, de már más ötleteik is vannak, amit szeretnének megvalósítani.

Horváth Imre