Felmondja szerzõdését a fõváros a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-vel

Felmondja áprilistól a fõváros a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-vel kötött szerzõdését és kilép a kerületekkel létrehozott parkolási társulásból. A terület fõvárosi tulajdonú parkolóhelyeinek üzemeltetését a Parking Kft.-re bízzák.

A Fõpolgármesteri Kabinet szerdai napirendjén szerepelt a Parking Kft.. idei közszolgáltatási szerzõdése. Ennek kapcsán szóba került az is, hogy a parkolási társaságok az elmúlt napokban nem takarították el a havat az általuk üzemeltetett parkolóhelyekrõl, bár a fõvárosi rendelet szerint ez az õ kötelességük lenne. Egyedül a Parking Kft. tisztította meg az üzemeltetésében lévõ P+R és fizetõ parkolókat.

Mindez megerõsítette a fõváros vezetését abban a szándékában, hogy áprilistól felmondja a részben fõvárosi tulajdonú Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-vel (BÖP) kötött szerzõdését és kilép a kerületekkel létrehozott parkolási társulásból – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója. Az ezen a területen lévõ, fõvárosi tulajdonú parkolóhelyeket a tisztán fõvárosi tulajdonú Parking Kft.-re bíznák, közszolgáltatási szerzõdés keretében. Ebben a modellben az autósok parkolásért fizetett pénze nem a céghez, hanem közvetlenül az önkormányzathoz folyna be.

A BÖP-nek március végén jár le a szerzõdése, ezt nem hosszabbítanák meg. A fõváros tagja az V. kerületben mûködõ Fõvárosi Közterületi Parkolási Társulásnak is. Nyáry Krisztián tájékoztatása szerint ez a szerzõdés késõbb jár le, és ott kevesebb anomália tapasztalható. A fõváros szándéka ezzel együtt az, hogy egységes legyen a parkolás Budapesten. A budapesti parkolóhelyeknek egyébként körülbelül 10 százaléka a fõvárosé, a többi a kerületek tulajdona.

A Parking Kft. közszolgáltatási tevékenysége két nagy csoportra osztható: a forgalomtechnikával, illetve a parkolás-gazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásra. A forgalomtechnikai közszolgáltatáshoz tartozik például a védett és korlátozott forgalmú övezetekben érvényes hozzájárulások kiadása, a korlátozott forgalmú övezetekben a jelzõtáblák üzemeltetése, a személyforgalmi behajtási rendszer bevezetésének elõkészítése, forgalmi számlások, illetve hatástanulmányok elkészítése. A parkolás-gazdálkodáshoz pedig a fõvárosi P+R parkolók üzemeltetése, valamint több fizetõ közterületi parkoló – például a margitszigeti parkoló – üzemeltetése tartozik.