Félmilliós büntetés ittas vezetésért

Félmillió forint pénzbírságra ítélt ittas vezetésért egy férfit a Szegedi Városi Bíróság, a súlyos pénzbüntetést egy januártól érvényes jogszabályi változás tette lehetõvé.. A férfi 2009-ben még csak 20 ezer forintos bírságot kapott volna, ha a bíróság mindenben ugyanúgy dönt, mint a mostani ítéletnél.

A férfit januárban igazoltatták a rendõrök, jogosítvány nélkül, enyhén ittasan éppen az élettársa kocsiját vezette. 30 napon belül bíróság elé állították és meg is született a jogerõs ítélet. Hétfõn a Szegedi Városi Bíróság úgy döntött, hogy 200 napi tétel pénzbüntetésre ítéli, és egy évre eltiltja a vezetéstõl. A 200 napi tétel pénzbüntetés félmillió forintot jelent az esetében. Ha nem fizet, 200 napra fogházba kerül – közölte kedden a Csongrád Megyei Bíróság.

Az ittas vezetõ sokkal rosszabbul járt, mintha egy évvel korábban hozott volna ugyanilyen körülmények között, a mostaninak megfelelõ ítéletet a bíróság. 2010. január 1. napjától megváltozott a büntetõ törvénykönyv: a pénzbüntetés egynapi tételének legkisebb összege a korábbi 100 forintról 2.500 forintra emelkedett. Így az ittas vezetés vétsége miatt elítélteknek – vagyis azoknak is, akiknek csak kevés alkohol volt a vérükben – jelentõs pénzbüntetésre kell számítaniuk.