Félmilliós büntetés ittas vezetésért

Félmillió forint pénzbírságra ítélt ittas vezetésért egy férfit a Szegedi Városi Bíróság, a súlyos pénzbüntetést egy januártól érvényes jogszabályi változás tette lehetővé.

A férfi 2009-ben még csak 20 ezer forintos bírságot kapott volna, ha a bíróság mindenben ugyanúgy dönt, mint a mostani ítéletnél.


A férfit januárban igazoltatták a rendőrök, jogosítvány nélkül, enyhén ittasan éppen az élettársa kocsiját vezette. 30 napon belül bíróság elé állították és meg is született a jogerős ítélet. Hétfőn a Szegedi Városi Bíróság úgy döntött, hogy 200 napi tétel pénzbüntetésre ítéli, és egy évre eltiltja a vezetéstől. A 200 napi tétel pénzbüntetés félmillió forintot jelent az esetében. Ha nem fizet, 200 napra fogházba kerül – közölte kedden a Csongrád Megyei Bíróság.

Az ittas vezető sokkal rosszabbul járt, mintha egy évvel korábban hozott volna ugyanilyen körülmények között, a mostaninak megfelelő ítéletet a bíróság. 2010. január 1. napjától megváltozott a büntető törvénykönyv: a pénzbüntetés egynapi tételének legkisebb összege a korábbi 100 forintról 2.500 forintra emelkedett. Így az ittas vezetés vétsége miatt elítélteknek – vagyis azoknak is, akiknek csak kevés alkohol volt a vérükben – jelentős pénzbüntetésre kell számítaniuk.