Félmillió dollár kártérítést kapott egy ausztrál őslakos

Ötszázezer ausztrál dollár, azaz körülbelül 75 millió forint kártérítést kap Dél-Ausztrália államától egy bennszülött férfi, akit gyermekkorában szakítottak el családjától. Ez az első ítélet az úgynevezett Elrabolt Nemzedék ügyében.

Bruce Trevorrow 1957-ben, 13 hónapos korában egy hétköznapi betegség miatt került kórházba. A hatóságok az adatait meghamisítva, úgy tüntették fel, mintha árva lenne és átadták a Bennszülött Ügyek Testületének. Innen fehér nevelőszülőkhöz került, anélkül, hogy ehhez a vér szerinti szülei hozzájárultak volna. Ezután 10 évig nem láthatta családját, mialatt édesapja meg is halt.

Trevorrow 1998-ban beperelte Dél-Ausztrália államot a neki okozott szenvedésekért. Azzal érvelt, hogy elvesztette kulturális hovatartozását és így depressziós, valamint alkoholbeteg lett.

A bíróság most Trevorrow számára kedvező ítéletet hozott, amelyben elismerte, hogy az állam annak idején jogtalanul fosztotta meg szabadságától, szakította el családjától, így az okozott szenvedésekért kártérítéssel tartozik.

Az ausztrál fehér kormányzatok gyakorlata volt 1915 és 1969 között , hogy az őslakos gyermekeket erőszakkal szakították el a családjuktól, hogy “civilizált” nevelésben részesítsék őket. Egyes források legalább százezerre becsülik az így elrabolt gyermekek számát.

A problémáról először a nyolcvanas évek végén kezdett beszélni az ausztrál társadalom, de csak 1992-ben ismerte el az akkori miniszterelnök az úgynevezett Elrabolt Nemzedék létét. 1998-ban hivatalosan is bocsánatot kért a miniszterelnök a nemzet nevében az okozott szenvedésekért.

A témáról azóta több film is készült, például a Nyúlkerítés (Rabbit Proof Fence), amelyben Kenneth Branagh játszotta a Testület gonosz hivatalnokát, és amelynek Peter Gabriel, a Genesis együttes volt énekese írta a zenéjét.