Félmilliárdos szocpol csalás a Taktaközben

Szerencs – Majd másfélszáz gyanúsítottja van már a taktaközi szocpolcsalásos ügynek – az államot félmilliárd forint körüli kár érhette.

Immár negyedéve előzetes letartóztatásban van a csalás, közokirat-hamisítás gyanúja miatt eljárás alá vont (állásából felfüggesztett) szerencsi építőhatóság vezetője. A nyomozást előbb a szerencsi ügyészség irányította, majd mivel adatok merültek fel a köztisztviselő vesztegetésével kapcsolatban, a Miskolci Nyomozó Ügyészség vette át hivatalból az ügyet. Külön nyomozó csoport dolgozik az a monstre ügy felderítésén.

Az elmúlt száz nap során már közel százötven gyanúsítottat hallgattak ki – az ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint. Annak idején a taktaközi uzsora kamatos-zsarolásos ügyek kapcsán, annak nyomozása során több milliós szociálpolitikai támogatással épített lakások törvénytelen használatbavételi engedélykiadása miatt indított eljárást a rendőrség. Mint kiderült, úgy adta ki a szerencsi építésügyi hatóság épületek lakhatási engedélyét, hogy azok nem feleltek meg a műszaki előírásoknak. Az ügyeket az osztályvezető intézte, és írta alá ezekben az esetekben a papírokat. Mára már másfélszáz, „papíron lakhatóvá” tett lakásról szól a történet. Lakásonként 3-5 milliót nyúltak le az ügyeskedők. Összességében félmilliárd forintra rúghat az államkincstárat ért kár.

Kapcsolódó cikkek:

  • Uzsoranaptárt csinál a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság
  • Egyszerre távozott két vezető rendőr Szerencsről
  • A szerencsi köztisztviselők továbbra is emelt fővel járhassanak…