Félmilliárd forint távhődíjat visszafizetnek a pécsieknek az enyhe tél miatt

Félmilliárd forint hődíjat fizet vissza összesen 24 ezer fogyasztónak a pécsi távhőzolgáltató. Az enyhe tél miatt ugyanis kevesebbet kellett fűteni, ezért a fix összegben meghatározott, és az elmúlt hónapokban kifizetett fűtésköltség egy része visszajár. Egy átlagos, 47 négyzetméteres lakásban élő család 30 ezer forintot kap vissza májusban.

A legtöbb lakásban csütörtökön hidegek voltak a radiátorok. A kinti hőmérséklet 24 fok volt, így nem kellett fűteni, pénzbe napközben csak a melegvíz került.

A 31 ezer pécsi háztartásból 24 ezerben azért választották az előleg-alapú fizetést, hogy előre tervezhető legyen a fűtési költség.

Én úgy gondoltam, hogy havonta ugyanannyit fogok fizetni, így ha jön egy hidegebb hónap, nem kell rögtön egy összegben kifizetnem a plusz fűtést – mondta a Független Hírügynökségnek Ernei Délia, egy 47 négyzetméteres pécsi lakás tulajdonosa, aki arra számít, hogy legalább húszezer forintot kap vissza az elszámolás után.

Az előleg-alapú rendszert választók a hét fűtési hónapban magasabb, nyáron pedig alacsonyabb, előre meghatározott összeget fizetnek. A távhőszolgáltató a meteorológiai szolgálat adatai alapján, a lakások méretét figyelembe véve tervezi meg a fűtési előleg összegét – mondta Gasz Zoltán, a Pécsi Távfűtő Kft. igazgatója.

A pécsiek tavaly összesen félmilliárd forinttal fizettek többet a fűtésért, mint amennyi távhőt elhasználtak, ezért a háztartásonkénti 30 ezer forintos túlfizetést automatikusan, banki átutalással vagy postai úton visszajuttatják nekik.