Félmilliárd dollárra perli a CIA-t egy pakisztáni törzsi vezető

Egy pakisztáni törzsi vezető arra készül, hogy 500 millió dollárra (105 milliárd forint) perli be az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA). Ezt a férfi ügyvédje jelentette be hétfőn. A vezető azért perel, mert 2009. december 31-én egy amerikai rakéta eltalálta otthonát. Karim Khan azt mondta: “a pilóta nélküli támadás megölte a fiam, a testvérem és még egy férfit. Mi nem vagyunk terroristák. Mi egyszerű polgárok vagyunk”- hangsúlyozta a férfi.

A sajtótájékoztatón a törzsi vezető kiemelte: “az iszlám törvények szerint a vér vért kíván. Ha ezt megfogadom, akkor bosszút állok a támadásért.”Khan szerint “igazságra van szükségünk, hiszen ártatlan emberek vagyunk.” A férfi ügyvédje kijelentette, hogy a keresetet Pakisztánban nyújtja be, de ha kell, akkor kész a hágai Nemzetközi Törvényszékre is elmenni. “Ez nem politikai ügy”- hangsúlyozta Mirza Sehzad Akbar. Mint mondta: “a pert az amerikai kormány és a CIA ellen indítjuk, 500 millió dollár kártérítésért.”

A támadásokat Észak-Vazirisztánban, az Afganisztánnal határos törzsi területeken hajtotta végre az Egyesült Államok. A rajtaütések célja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet magas rangú vezetőinek a likvidálása volt. Ezen a vidéken a pakisztáni kormánynak gyakorlatilag nincs fennhatósága. A hegyvidéki részen sok fegyveres bujkál. Pakisztán a támadásokat hivatalból el szokta ítélni, de informális csatornákon üdvözölte a militánsok meggyilkolását. Idén szeptember 3. óta már 250 ember halt meg a támadásokban.