Felmerült egy hírhedt szélsőséges neve a dzsakartai szállodarobbantások kapcsán

Egy malajziai születésű szélsőségest állhatott a pénteki dzsakartai bombarobbantások hátterében. Az indonéz főváros rendőrségének pénteki bejelentése szerint a Dzsemaja Iszlamijah nevű militáns szervezet főideológusa az illető, és Noordin Mohammed Top a neve. A gyanú azután terelődött rá, hogy bombakészítéshez szükséges anyagokat találtak az egyik hotelszobában, és azok az ő kézjegyét viselik.

Két házi készítésű bomba robbant helyi idő szerint reggel két luxushotelban: a Ritz-Carlton egyik éttermében és a Marriott autóparkolójában. A Ritzben akkor történt a detonáció, amikor a vendégek éppen reggeliztek. A legfrissebb adatok szerint eddig kilenc halottja van a merényletnek, köztük több külföldi. A sebesültek száma több mint negyven. A dzsakartai magyar konzul reggel nem tudott arról, hogy magyarok is lennének az áldozatok vagy a sebesültek között. Ellentétes információk azóta nem érkeztek.

A rendőrség szerint két öngyilkos merénylő hajtotta végre a támadásokat, egyikük fej nélküli tetemét megtalálták a Marriottban. A rendőrök felfedeztek egy harmadik, fel nem robbant bombát a Marriott egyik szobájában olyan anyagokkal, amelyek fontos információkat adhatnak például az amerikai és az ausztrál antiterrorista szerveknek. A bombát sikerült hatástalanítani. A hatóságok bejelentése szerint az a szoba, a 1808-as, ahol a bombakészítéshez szükséges anyagokat is megtalálták, a támadó vagy a támadók központi helyisége volt.

A Marriott nem először volt gyilkos támadás célpontja. 2003-ban 12 ember halt meg, amikor a hatóságok szerint a Dzsemaja Iszlamijah nevű militáns szervezet emberei bombát robbantottak a szállóban. Bár a Noordin Mohammed Top nevű malajziai születésű szélsőségest sejtik a pénteki merényletek hátterében a rendőrök, egyelőre nincs meggyőző bizonyíték a tettes vagy a tettesek személyére, mivel még egyetlen szervezet sem vállalta nyíltan a felelősséget. Noordin, az egykori könyvelő a Dzsemaja Iszlamijah legerőszakosabbnak tartott csoportjához tartozik.

Nem megerősített hírek szerint az indonéz rendőrség a hét elején razziát tartott egy iszlám iskolában, a Java szigetének központjában található Cilacap városában. Az indonéz média szerint a rendőrök Noordin-ra akartak lecsapni ott, de nem találták meg. Egy indonéz terroristaszakértő szerint Noordin már nem is a Dzsemaja Iszlamijah nevében támad, hanem önálló akciókba kezdett.

A zömében muzulmánok lakta Indonéziában utoljára 2005-ben volt nagy bombamerénylet, amely után elfogták a Dzsemaja Iszlamijah több száz tagját. A legvéresebb robbantás azonban 2002 októberében történt Bali szigetén. Akkor több mint 200-an, főleg ausztrálok haltak meg a turisták által kedvelt indonéz szigeten. A merénylet kapcsán három embert halálra ítélt egy bíróság, és mindegyiküket tavaly kivégezték. Az al-Kaidához kapcsolódó Dzsemaja Iszlamijah ekkor közölte, hogy bosszút áll “mártírjaiért”.