Felmentették elsőfokon Reszelit

Reszeli Soós István
Reszeli Soós István
Miskolc – A csődbüntettel és csalással vádolt volt DVTK-vezetőt, Reszeli Soós Istvánt felmentették a vádak alól a Miskolci Bíróság csütörtöki tárgyalásán. Az ügyész fellebbezést jelentett be.

Majd másfél évvel a vádemelés után született meg az elsőfokú ítélet a Reszeli Soós István ellen indult büntetőügyekben. A DVTK volt vezetőjét felszámolás eredményének meghiúsításával járó csődbűntett elkövetésével és jelentős kárt okozó csalással, külön-külön vádolta meg a Miskolci Ügyészség, de a két cselekményt végül egyesítették.

Zárt tárgyaláson

A per zárt tárgyaláson folyt, mert annak idején, amikor az első tárgyaláson megjelent Reszeli Soós István, kisebb atrocitás érte. Ezért az emberi méltósághoz fűződő jogait sértené a sajtó, az újságírók, a televízió jelenléte – szólt az érvelés a zárt tárgyalás elrendelésekor.

Az ügyész a per kezdetekor arról beszélt, hogy Reszeli Soós István a Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre Kft. közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkező tulajdonosa volt 2003. március óta. A megyei bíróság 2003. szeptemberben határozatban állapította meg a társaság fizetésképtelenségét, és rendelte el a felszámolást. A felszámolás kezdő időpontját megelőző napon záró leltárt, egyszerűsített beszámolót, záró adóbevallást és mérleget kellett volna készíteni. Ennek nem tett eleget a vádlott. Nem adta át az előírt iratokat, és a tájékoztatási kötelezettségének sem tett eleget. Ezért pénzbüntetést is kapott már.

Ártatlannak vallotta magát

Második vádpontként elhangzott, hogy ügyvezetőként tett ajánlatot a DVTK Kft.-ben üzletrésszel rendelkező Borsod Volán SE-nek (BVSE) arra, hogy 3 millió forintos törzstőkéjű társaságban lévő többségi tulajdonrészének jelentős részét 12 millió forintért megvásárolja. Miután kiderült a DVTK kedvezőtlen anyagi helyzete, csökkentették a vásárlási értéket, de ezt is csak részben fizette ki. A vád szerint Reszeli Soós István akkori anyagi helyzete, ami szerint minimálbér körüli jövedelemmel rendelkezett, nem tette lehetővé számára, hogy megvásárolja az üzletrészt. Az utolsó szó jogán a vádlott tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. A rendelkezésre álló bizonyítékok, és tanúvallomások értékelése után a dr. Kolláth Sándor vezette bírói tanács a csődbűntett vádja alól bűncselekmény hiányában, a jelentős kárt okozó csalás vádja alól pedig bizonyítottság hiányában mentette fel a vádlottat. Az ítélet azonban nem jogerős, mert az ügyész fellebbezést jelentett be ellene.