Felmentették a szombathelyi roma kisebbségi vezetõt

A szombathelyi romák megvonták a bizalmat Hauser Filiptõl. A Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elveszi az elnöki jogköröket Hausertõl, amíg nem tisztázza magát a vádak alól. Mint korábban beszámoltunk róla, az MSZP büntetõfeljelentést tesz, mert egy birtokukba került hangfelvétel alapján szerintük Szombathelyen a Fidesz étkezési jegyekért cserébe kopogtatócédulák vásárlásával bízta meg a helyi roma kisebbséget – a hangfelvételen állítólag Hauser Filip tárgyal valakivel.

Gyors sajtótájékoztató tartott a roma kisebbségi önkormányzat szombat délelõtt, miután megvitatták a kopogtatócédulás ügyet. Mint mondták, õk is csak a sajtóból értesültek a dologról, és Hauser péntek délutáni sajtótájékoztatójáról sem volt tudomásuk, csak azt tûnt fel nekik, hogy az irodában egymásnak adják a kilincset az újságírók.

Mint korábban beszámoltunk róla, az MSZP büntetõfeljelentést tesz, mert egy birtokukba került hangfelvétel alapján szerintük Szombathelyen a Fidesz étkezési jegyekért cserébe kopogtatócédulák vásárlásával bízta meg a helyi roma kisebbséget – jelentette be pénteken Budai Bernadett, a párt szóvivõje. Oroszvári Péter, az MSZP egyik szombathelyi képviselõjelöltje elmondta, hogy a helyi roma kisebbség vezetõje (Hauser Filip) és egy Gábornak nevezett roma közti beszélgetésbõl kiderül, hogy cédulánként 200 forint értékû étkezési jegyet fognak adni a romáknak, ha a Fidesz javára gyûjtik az ajánlószelvényeket.

Forgács Károly, az önkormányzat alelnöke elmondta, már péntek délután tisztázni akarták a dolgot elnökükkel, õ azonban azt mondta, nem érdekes az egész, különben is intézkedett már. Szombat reggel megint felhívták Hausert, hogy jöjjön el az önkormányzat rendkívüli ülésére, õ azonban kijelentette, nem kíván azon részt venni. Így nélküle tárgyalták meg az ügyet, ahol határozatot hoztak arról, hogy megvonják a bizalmat tõle, amíg nem tisztázza magát. Vagyis, megszüntetik a lehetõségét, hogy ellássa az elnöki feladatait, a tisztázásig az irodába sem léphet be, lecserélik az ajtózárat is.

Többször is kijelentették, hogy az önkormányzatnak nem volt tudomása a kopogtatócédula gyûjtésrõl. A roma önkormányzatnak nem feladata a politizálás, õk a romák érdekeit képviselik, és ezt akarják tenni a jövõben is, pártpolitikától függetlenül..

Az ügy lezárásig az elnöki feladatokkal Forgács Károly alelnököt bízzák meg, egyúttal a városi Választási Bizottságnál feljelentést tesznek, amitõl az ügy gyors lezárását remélik.