Fellövik az űrbe az Űrszekerek sorozat sztárjának hamvait

Több mint száz rokon és rajongó vett búcsút az Űrszekerek sorozat egyik főszereplőjétől pénteken az egyesült államokbeli Új-Mexikó államban. A legendás sorozat fedélzeti mérnöke, Scotty, azaz James Doohan 2005-ben halt meg 85 éves korában. Hamvait többszöri halasztás után szombaton lövik ki az űrbe – végakaratának megfelelően.

A legendás Scotty, azaz James Doohan hamvain kívül még további 200 ember földi maradványait viszi majd az űrbe a rakéta. Az Új-Mexikó állam délnyugati részén fekvő Las Crucesből indított rakétában helyezték el többek között az Apollo VII egykori űrhajósának, Gordon Coopernak a hamvait is.

James Doohan felesége a szertartáson azt mondta, hogy férje az évek során annyira megszerette szerepét, hogy szívesen tett volna űrutazást a valóságban is. Ez életében nem sikerült, most azonban teljesül végakarata, és a világűrbe kerülnek hamvai.

Nem Doohan az első, aki az Űrszekerek sorozatból a világűrben találja meg végső nyughelyét. Gene Roddenberry, a sorozat kitalálójának hamvait 1997-ben, hat évvel halála után lőtték ki a végtelenbe.

Az egyelőre szokatlan szertartás 12 és fél ezer dollárba – 2,2 millió forint – kerül.