Fellélegezhetnek a kiscsapatok

By Kolodzey Tamás
illusztráció
illusztráció - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc – Több százezer forint maradhat az amatőr futballklubok „zsebében”, így fellélegezhetnek.

A napokban elnökségi ülést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség. A tanácskozáson jelen volt Balázs András, az MLSZ amatőr bizottságának elnöke, a borsodi testület első embere is, aki ígéretéhez hűen szóba hozta a sportág hátországának súlyos helyzetét. Vagyis emlékeztette Csányi Sándor elnököt arra, hogy megígérte: megválasztása esetén eltekint az amatőr szféra nevezési-, játékengedély- és játékvezetői díjától.

500-700 ezer

– Jó hírekkel szolgálhatok! – kezdte Balázs András. – A megyei bajnokságokban résztvevő klubok kiadása nagyságrendekkel csökkennek majd. A számítások szerint a „legkisebbek” büdzséjét eddig 500-700 ezer forinttal terhelték meg a különböző jogcímen befizetett úgynevezett versenyeztetési költségek. Többek között ezért csökkent drasztikusan a vidéki klubok száma, hiszen a néhány száz lelkes községekben már ezt a pénzt sem tudták kigazdálkodni, ezért bedobták a törülközőt. A mentőövet az utolsó pillanatokban dobják, dobjuk be, ezért a hozzám vészjeleket küldő vezetőknek „üzenem”: tartsanak ki, ne lépjenek vissza, nevezzenek bátran! Az elnökségi ülésen elhangzott egy szám is: a legrászorultabb futballréteg ősztől mintegy másfél milliárd forintot takarít meg, s ezt a pénzt utazásra, utánpótlás-nevelésre, felszerelések vásárlására, öltöző-korszerűsítésre, vagy például pályamodernizációra költheti.

Tíz százalék marad

Miképpen valósul meg a versenyeztetési költségek lefaragása? Az amatőrök elnöke ennek  menetrendetjéről is tájékoztatást adott: „A látványsportokat segítő társasági adókedvezmény bevezetésével csökkennek a klubokat terhelő költségek. A jogszabály júliusban lép hatályba, ezután az MLSZ hatvan napon belül juthat ahhoz a támogatáshoz, amelynek terhére a már említett díjak jelentős részét elengedheti. Ezentúl még a pályahitelesítés sem kerül majd pénzbe a kluboknak, így a spórolás úgy kilencven százalékos. Mi az, ami ebben a bizonyos tíz százalékos „csomagban” marad? Például a tagdíj, vagy a játékengedély-díj biztosítási része.”

– KT –