Fellélegezhetnek a dohánytermelők

Elutasították a képviselők az Európai Parlament október 27–i ülésén a költségvetési bizottság módosító indítványát, mely szerint már jövőre meg kell vonni az európai dohánytermelőktől az eddig kapott támogatást. Dohánytámogatás [.doc – 23KB]

A magyar dohányágazat jövője szempontjából örömteli hírt Bényei Illés a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének(MADOSZ) elnöke kommentálta a Kelet-Magyarország számára.

– Mint köztudott, az  Európa Parlament Költségvetési Bizottsága benyújtotta azt a módosító indítványát az Európai Parlamentnek, hogy töröljék az évi egy milliárd dollárt, kitevő szubvenciót, amelyet az európai dohánytermelő gazdák eddig kaptak.

E javaslat törvénybe iktatása esetén a mintegy 380.000 tonna európai dohányt előállító 450.000 gazda, köztük a magyar dohánytermelők ellehetetlenüléséhez vezetett volna, hiszen miként nálunk, szerte Európában a gyenge adottságú,    foglalkoztatási gondokkal küszködő térségekben termelik.

Elegendő érv

Úgy látszik, hogy az az érvanyag, amelyet intenzív nemzetközi munkát követően a dohánytermesztők nemzetközi szervezetei (UNITAB és a COPA-COGECA) elegendő volt a strasszbourgi döntéshozók számára. Ennek is köszönhetően az Európai Parlament október 27-i ülésén 270 : 253 arányban (48 tartózkodás mellett) elutasították a módosító indítványt, még hozzá a magyar képviselők 90 százalékának ágazatunk számára kedvező szavazatával – hangsúlyozta Bényei Illés.

Hozzátette: „Tisztában vagyunk vele, hogy a dohányzás ellenes kampány részeként a jövőben is lesznek hasonló javaslatok, ám ez a döntés most a magyar dohánytermelők hitét is visszaadja abban a tekintetben is, hogy egységesen fellépve van esély a magyar dohány piaci pozíciójának javítására.”

– Galambos Béla –