Friss hírek

2007.11.15. 15:59

A régió vezető gyógyszergyártója lesz a Richter

<p>Két nagy külföldi felvásárlást jelentett be csütörtökön a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsdén. A cég 231 milliárd forint értékű ügylet keretében társul a lengyel Polpharma gyógyszergyártóval, és 22 milliárd forintért megveszi az orosz Akrihin gyógyszeripari cég 80 százalékát. Ezzel a régió legnagyobb gyógyszeripari csoportja jöhet létre, ha a részvényesek is jóváhagyják az ügyleteket - értékelte sajtótájékoztatón a döntést Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója.</p>

A két ügyletet ugyanaz a társaság, a Genefar nevű befektetési csoport köti össze, amely tulajdonosa a Polpharmának, és tagja az Akrihint uraló befektetői társaságnak.

A lengyel cég 99,65 százalékát részvénykibocsátással szerzi meg a Richter, amely pedig zártkörű kibocsátás révén 25 százalékot enged át a Genefarnak. A két társaság egyesített tőzsdei értéke 5,4 milliárd dollár (1350 milliárd forint). Az Akrihin megszerzéséhez szükséges 22 milliárd forintot a Richter 600 ezer új részvény kibocsátásával fedezi, amelyet szintén a Genefar szerezhet meg. A két tranzakció végén a Genefarnak 26,75 százaléka lesz a kibővült Richterben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!