Fellebbez a "metrikus mártír" kofa

Nyolc rendbeli törvénysértésben talált bűnösnek egy 65 éves piaci kofát egy londoni bíróság, mert a nő “birodalmi” mértékegységeket, azaz fontot és unciát használt zöldséges standján. A döntés értelmében a hölgynek mostantól priusza van.

A 64 éves Janet Devers hétfő délután fellebbez a döntés ellen, miután tavaly az EU engedélyezte, hogy a britek továbbhasználják a régi mértékegységeket.

A brit kormány új szabályzat kiadására készül, amely arra szólítja fel a helyi hatóságokat, hogy ne reagáljanak aránytalan mértékben a jelentéktelen törvénysértésekre a piacokon, jelentette be a napokban az innnovációs államtitkár. Ezzel a lépéssel a kabinet véget kíván vetni az úgynevezett “metrikus mártirok” üldözésének.

A Metrikus Mártírok csoportja azt követően alakult meg, hogy Steve Thoburn zöldséges ellen 2001-ben vádat emeltek a hatóságok, mert nem tartott gramm alapú mérleget. A férfi 2004-ben 39 éves korában hunyt el, néhány nappal azután, hogy a strassburgi emberi jogi bíróság visszautasította fellebbezését.

2007 novemberében az Európai Parlament is úgy döntött, hogy meghagyná néhány birodalmi mértékegység, például a pint és a mérföld használatát Nagy-Britanniának és Írországnak, a többi termék esetében viszont föl kell tüntetni a metrikus mértékegységet is. Az eredeti uniós terv szerint a két szigetországnak 2009-ben le kellett volna mondania hagyományos mértékegységeikről. Az EU ipari biztosának szóvívője akkor megerősítette, hogy valóban használhatják a britek 2009 után is régi birodalmi kedvenceiket.

Ennek ellenére néhány brit helyi tanács továbbra is szabályozni próbálja a piaci mérlegeken feltüntetendő mértékegységek használatát.