Felkészülnek a határ mentén

A „határhelyzet” miatt késve érkeztek meg az ukrajnai résztvevők arra a tréningre, amely „Hálózatépítés innovatív vállalkozások között” címmel szerdán kezdődött Nyíregyházán.

Az átjutás nehézségei éppen azt támasztották alá: ha nem sikerül megteremteni az együttműködés legalapvetőbb feltételeit, akkor a határ nem összeköti, hanem elválasztja a térségben élőket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanács és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása közös programja viszont a térség gazdasági fejlődését, felzárkózását igyekszik elérni a gátló tényezők felszámolásával. Ennek része a döntéshozók valamint a kis- és középvállalkozások felkészítése az uniós pályázatokra, ezért a résztvevők elé tárt információs anyagban szerepel többek között az EU kereskedelem-politikája, az innováció, az üzleti infrastruktúra fejlesztése és a partneri kapcsolatok építése, bővítése.

A Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. Képzési Központjában tartó három napos tréning során mintaértékű projektekkel is megismerkednek a hallgatók.

– Nyéki Zsolt –