Felkészülés és fegyelem

Bár megyénkben hurrikán nemigen szokott tombolni, heves szélviharok azonban sok kárt okoztak már eddig is – mondta érdeklődésünkre Pernyák Sándor ezredes, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője. Hurrikán Szakolyban [DOC 6 KB]

Az amerikai hurrikán egyik fontos tanulsága: nagy szerepe van az előrejelzésnek, illetve annak, hogy a kimenekítési felhívást mennyire veszik komolyan az állampolgárok. Még akkor is, ha az előrejelzés nem mindig „jön be”. Még emlékezhetünk például az idei május 18-ai szélviharra, ami megyénkben sok kárt okozott: tetőket tépett fel, fákat csavart ki tövestül. Feladat ilyen esetben az azonnali segítségnyújtás: a megyei tűzoltói például fóliával fedték le a sérült házakat, szivattyúzták a vizet az elöntött pincékből, s a vihar után azonnal megkezdődött a kárfelmérés.

Összhangban

Igen nagy szerepe van a felkészülésnek. Az ablakokat zárva kell tartani, a járműveket lehetőség szerint garázsba hajtani, ahol a tetőt megbonthatja a szél, ott erősebben kell rögzíteni, az építkezéseken is mindent rögzíteni kell. Emlékezzünk vissza például a négy évvel ezelőtt Szakolyban tomboló kisebb tornádóra, mely tetőszerkezeteket emelt fel.

A katasztrófavédelem ilyenkor szoros együttműködésben végzi feladatát a rendvédelmi szervekkel, valamint a helyi önkormányzatokkal. De nemcsak az esetleges kimenekítés fegyelmezett lebonyolítása fontos, hanem például az, hogy tisztán tartsák az vízelvezető árkokat, csatornákat, átereszeket.

– Györke László –