Felkelésre szólít fel Bahreinban egy Facebook-oldal

Hatezren lájkolták a Facebook egyik oldalát, amely a tunéziai és az egyiptomi megmozdulásokhoz hasonló felkelésre szólít fel Bahreinban – közölte kedden az AFP. A közösségi oldalon megjelent felhívás szerint a Perzsa-öbölben lévő arab monarchia “népe alapvető változásokat akar február 14-én”.

“Itt a lehetőség, hogy megnyissuk a kapukat a politikai és életszínvonalbeli változások előtt úgy, ahogy a Közel-Keleten történik”- olvasható az oldalon. A Facebook és a Twitter fontos szerepet kaptak a tunéziai és az egyiptomi megmozdulások szervezésében, a közösségi oldalakon hangolták össze akcióikat a rezsimellenes tüntetők.

A bahreini felkelésre felszólító Favebook oldal azt is követeli, hogy “engedjék szabadon a politikai foglyokat, kártalanítsák őket, reformálják meg az olajmonarchia igazságszolgáltatási rendszerét, állítsák le a foglyok kínzását, és szüntessék be az emberi jogi visszaéléseket”. A felhívás ugyanakkor az alkohol és a prostitúció betiltását is követeli.

A felhívás szerint távoznia kell a kormányfőnek, Khalifa bin Salman Ali Khalifának, aki a függetlenség négy évtizeddel ezelőtti megszerzése óta van hatalmon. A síita többségű Bahreint a szunnita uralkodó, Hamad bin Isa Al Khalifa és családja irányítja.
– Független Hírügynökség –