Friss hírek

2010.06.10. 12:59

FOCI-VB: Elfogták az európai újságírókat kifosztó tolvajokat - újabb rablótámadás kínai újságírók ellen

<p>A dél-afrikai rendőrség csütörtökön elfogott egy háromfős bandát, akiket azzal vádolnak, hogy szerdán Johannesburgban kiraboltak három európai újságírót, akik a pénteken kezdődő labdarúgó világbajnokságra érkeztek az afrikai városba. Közben kínai sajtóértesülések szerint egy négyfős kínai televíziós stábra is rablók támadtak.</p>

A két portugál és egy spanyol újságíró a Johannesburgtól északnyugatra található Magaliesburgban lévő szállásukon aludtak, amikor a rablók helyi idő szerint szerdán hajnali négy órakor betörtek hozzájuk - mondta el a Mail&Guardian című dél-afrikai lapnak egy rendőrségi szóvivő. A világbajnokság biztonsági koordinációs központjából nyilatkozó rendőrezredes azt közölte, hogy útleveleket, ruhákat, laptopokat és fényképezőgépeket vittek el a szobákból, ahol az újságírók aludtak. A rendőrség csütörtöki közleménye szerint ez eltulajdonított tárgyak közül többet megtaláltak, amikor elfogták a rablással gyanúsított banda tagjait.

Közben a Peking News című kínai újság arról számolt be csütörtökön, hogy rablók támadtak négy kínai újságíróra, amikor azok autójukkal megálltak egy út mentén Johannesburgban. A tolvajok elvitték a stáb kameráját is.

A pénteken kezdődő labdarúgó világbajnokság előtt sokan aggódnak, hogy a rossz közbiztonságáról ismert Dél-Afrika hatóságai meg tudják-e akadályozni az ehhez hasonló esetek tömeges megismétlődését. Az európai tudósítók kifosztásáról beszámoló Mail&Guardian ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a biztonsági felkészülés részeként Dél-Afrika 665 millió randot (20,2 milliárd forint) költött speciális berendezésekre, és további 640 millió randot (19,5 milliárd forint) a csak a világbajnokság biztonságára ügyelő 41 ezer rendőr kivezénylésére. "A biztonsági aggodalmak azonban nem szűntek meg" - írta a dél-afrikai lap szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!