Felkapták a kamera-ügyet

Janiczak Dávid (jobbra) is meghallgatta a PM sajtótájékoztatóját
Janiczak Dávid (jobbra) is meghallgatta a PM sajtótájékoztatóját - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – Ismét a média és a politikai pártok figyelmének középpontjába került Ózd, a közmunka megfigyelése miatt.

Megbolydult méhkasra hasonlított csütörtökön Ózd. Televíziós társaságok, nemzetközi és hazai újságírók látogatottak a városba, sőt a politikai pártok is megnyilvánultak a kamera-ügy miatt. A helyi képviselő testület még korábban fogadta el azt az előterjesztést, ami a közmunka program kamerás megfigyelését teszi lehetővé. A technikai berendezések, és a szemüvegbe épített rögzítők beszerzése megtörtént, a dolgozók pedig aláírták a hozzájáruló nyilatkozatot is.

Büntethetnek érte

A használat előtt azonban robbant a bomba: az adatvédelmi hatóság szerint jogellenes a közmunkások megfigyelése, Péterfalvi Attila úgy véli: akár tízmillió forintos büntetést is kaphat ezért a tevékenységért az ózdi önkormányzat.

A témára ráharapott a sajtó, és a Jobbikot támadó pártok is: Nyakó István, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke, korábbi szocialista országgyűlési képviselő szerint ezzel az erővel az ózdi jegyzőre, de bármelyik államtitkárra is lehetne kamerát szerelni. Ezzel csupán az a baj – tette hozzá -, hogy az akció mögött a városban társadalmi támogatottság is van.

A délutáni órákban a PM tartott sajtótájékoztatót az Városháza előtt. Az eseményen Tordai Bence, a párt szóvivője hangsúlyozta: jelenleg Ózd a Jobbik kísérleti laboratóriumaként működik, ebből látszik, hogy az embertelenség és a gyűlölet politikája üli a torát a településen. Mondta ezt a nemrég elfogadott új lakásrendelet, valamint a mostani közmunkás megfigyelés kapcsán.

Összhangban az irányelvvel

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere a reggeli fővárosi televíziós interjú után, nap közben is a média érdeklődésének középpontjában állt. A sajtó képviselőjének egy közleményt juttatott el, amelyben kifejtette az álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Ózdon a jövőben kamerákkal segítjük a hatékonyabb közmunkát. Miután a sajtó tévesen értelmezve arról adott hírt, hogy megfigyeljük a közmunkásokat, fontosnak tartom tisztázni: nem őket, hanem a munkájukat figyeljük meg, összhangban az adatvédelmi biztos korábbi irányelveivel – tette hozzá Janiczak Dávid. – A közmunkánál alapelvünk: a munka célja nem az időtöltés, hanem az, hogy Ózd minden egyes nappal több, jobb legyen, mint korábban. A munka célja a pozitív változás előidézése. Ezt a változást mint az elvégzett munka gyümölcsét kívánjuk dokumentálni a műszak elején s végén, ami ellen eddig egyetlen egy érintett sem emelt kifogást. Nem azért, mert bármi retorzió is érné őket emiatt, hanem mert a jövőben mindannyian dolgozni akarnak Ózdért. Változást akarnak. Tény az is, a munkafelügyelők a kamerákat akkor is be fogják kapcsolni, ha egyes közmunkások fizikai retorziót helyeznének kilátásba a tényleges munkavégzést megkövetelő ellenőrökkel szemben. Korábban a terrorizált munkafelügyelők kérték a munkaszerződésük felbontását, a jövőben a terrorizálók fogják ha nem is kérni, de megkapni méltó büntetésüket. A Jobbik Ózdon a rend, a béke, és a munka pártján áll. A kamerák használata mindhárom célt szolgálni fogja, reményeink szerint az ózdiak legnagyobb megelégedésére.

ÉM-ME


Ózdi polgármester: nem a közmunkást, hanem a munkáját figyeljük

Budapest, 2015. május 14., csütörtök (MTI) – Ózd jobbikos polgármesterének közlése szerint nem a közfoglalkoztatottakat, hanem a munkájukat figyelik meg kamerával, s ez összhangban van az adatvédelmi biztos korábbi irányelveivel. tovább »

Az adatvédelmi hatósághoz fordul az Együtt az ózdi közmunkások megfigyelése miatt

Budapest, 2015. május 13., szerda (MTI) – Az Együtt – a Korszakváltók Pártja az adatvédelmi hatósághoz fordul, miután a Népszabadság arról írt, hogy az ózdi önkormányzat kamerákkal figyelné a közmunkásokat. tovább »