Feljelentette a nyomozót a Koszi-klán

Feljelentette hétfőn a Budapesti Nyomozó Ügyészségen a diósdi kettősgyilkosság nyomozását irányító rendőrt a Koszi-klán néven elhíresült bűnbanda két börtönben lévő vezetőjének testvére.

A feljelentő szerint a diósdi kettősgyilkosság nyomozását manipulálták. A rendőrnek néhány napja indoklás nélkül kellett távoznia a rendőrségtől.

Rendes Tiborné, a tavaly óta börtönben lévő két gyanúsított testvére, a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy azért fordult az ügyészséghez, mert véleménye szerint manipulálták a diósdi kettősgyilkosság nyomozását, a feljelentést a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya és munkatársai, valamint név szerint a nyomozást irányító rendőrtiszt ellen tette. Arra a kérdésre, hogy vajon tudja-e, a nyomozót miért rúgták ki néhány nappal ezelőtt a rendőrségtől, a feljelentő nemmel felelt.

A nyomozó munkáját a bűncselekmény-sorozat felderítése után még elismerték a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői, néhány nappal később azonban távozott a főkapitányságról.

A nyomozás megindításáról három napon belül dönthet az ügyészség.

Közben kiderült, hogy államtitoknak minősülő információkhoz is juthattak a diósdi kettős emberöléssel gyanúsított Koszi-klán vezetők. A titkosított iratokat állítólag egy rendőr adta a bűnözőknek.

2005. március végén a Pest megyei Diósd határában egy elhagyatott útszakaszon több lövéssel meggyilkoltak két embert. Mint kiderült: azért ölték meg őket, mert egyikük egy bűnszervezet ügyeiről szerzett tudomást és elkezdte zsarolni a banda vezérét. Az áldozat rájött ugyanis, hogy egy Ercsiben lévő kamionmosóban lopják az olajat egy vezetékből, emiatt kellett meghalnia testőrével együtt.

A nyomozók néhány hónappal később kapták el a gyilkosság gyanúsítottjait, akikről kiderült, hogy egy bűnbanda tagjaként több más súlyos bűncselekményt is elkövettek már. Részt vettek egyebek mellett az 1998-as, M0-áson történt robbantásban, a 2002-es Egér úti pénzszállító kirablásában, valamint a Szerémi úti pénzszállító elleni rablási kísérletben is. A csapat lőtt rá 2003-ban Budapesten egy olajvállalkozóra és részt vettek Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat volt vezetője ellen kitervelt gyilkossági kísérletben is.

Az ügyben a nyomozók 17 súlyos bűncselekmény miatt javasoltak vádemelést 28 ember ellen. A bűnszervezet vezetői egyébként olajlopásra és az olajszállítási piac megszerzésére alapozták a bandát. A csapatban volt azonban egy külön csoport, amelynek vezetője ismert volt arról, hogy bárkinek a megveretését, megfélemlítését, akár meggyilkolását vállalja.