Feljelentést tett a Fidesz a Hankook beruházás miatt

Hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést pénteken a Fidesz a dunaújvárosi Hankook-beruházás miatt. Az ellenzék szerint a tulajdonosok a hatályos jogszabályokat megkerülve jutottak hozzá a gumigyár telkéhez, 300 millió forinttal rövidítve meg a helyi önkormányzatot – közölte Dorkota Lajos fideszes képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.

A Fidesz azért tett feljelentést, mivel úgy véllik, több szabálysértés is történt a gyár 56 hektáros dunaújvárosi telkének eladásakor. 2004 őszén állítólag néhány, a kormányhoz közelálló üzletember kereste meg a helyi szocialista polgármestert, aki ezt követően hónapokig egy személyben intézte a telek értékesítését. Mivel ebből 20 hektár az önkormányzat tulajdonában állt, és jóval több mint 20 millió forintos értéket képviselt, a helyi vezetésnek meg kellett volna pályáztatni a földet, de ez nem történt meg – hangsúlyozta a fideszes polgármester.

2006 januárjában négy magánszemély társaságot alapított az ügylet lebonyolítására, de mindössze két nappal később, törzstőke csökkentéssel 176 milliót kivettek a társaságból, az üzletrész pedig magánkézben maradt – mondta Dorkota Lajos. Az ellenzék szerint a Kóka János vezette liberális tárca ráadásul fedezetet nyújtott a későbbi vételárra, amellyel egymilliárd forintos haszonra tettek szert. A Fidesznek írásos bizonyítékai vannak arra, hogy a beruházással megsértették a hatályban lévő törvényeket – hangsúlyozta a politikus.

A dél-koreai Hankook a világ egyik legjelentősebb autógumit gyártó cége, amely első európai gyárát telepíti Dunaújvárosba. A csaknem 134 milliárd forintos beruházáshoz 15,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak. A 110 ezer négyzetméteres gyárban március végén lesz a tesztüzem, a termelés pedig május második felében indulhat.