Feljelentést tesz az LMP Közérdekű Adatigénylő Irodája a Centrum Parkoló ellen

Feljelentést tesz az LMP Közérdekű Adatigénylő Irodája, a Kandi, a Centrum Parkoló Rendszer Kft. ellen – jelentette be Hanzély Ákos kedden. Az ellenzéki párt budapesti listás képviselőjelöltje azza indokolta a lépést, hogy a Centrum megtagadta az LMP kérését, miszerint az átlátható közpénz-gazdálkodás érdekében tegyék nyilvánossá az 1 millió forint feletti szerződések adatait.

Hanzély Ákos elmondta: az LMP irodája 4 parkoló társaságot keresett meg a kérésével, és egyedül a Centrum válaszolta azt, hogy ők nem adatkezelők, ezért ki sem adhatnak közérdekű adatokat. A képviselőjelölt szerint nevetséges ez a válasz. Ráadásul egy korábbi perben a bíróság már kimondta, hogy a Centrumnak is ki kell adnia a közérdekű adatokat. Hozzátette: reméli, a fideszes és szocialista önkormányzatok is, amelyek szerződésben állnak a társasággal, szorgalmazni fogják az adatok nyilvánosságra hozását, mert csak így lehet a korrupció ellen küzdeni.

A képviselőjelölt arra is felhívta a figyelmet, hogy további visszásságokat fedeztek fel a BKV-nál. A veszteséges közlekedési vállalat reklámfelületeiből piaci áron akár 10 milliárd forintot is tudna realizálni, ehelyett a reklámfelületek értékesítését végző Peron nevű cég ennek töredékét fiizeti a BKV-nak. Ráadásul a két cég közötti szerződés tavaly lejárt volna, de a BKV pályáztatás nélkül meghosszabbította október 16-ig – tette hozzá.