Feljelentést tesz a Diamant Malom ellen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Feljelentést tesz a rendőrségen a fuzáriumtoxin-szennyezés miatt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal csütörtökön. Azt várják a rendőröktől, derítsék ki, ilyen mértékű szennyeződés hogyan fordulhatott elő a Diamant Malom International Kft-nél – tudta meg a Független Hírügynökség a hivatal elnökhelyettesétől, Bognár Lajostól.

Két Csongrád megyei termelőről kiderült már, hogy tőlük származott fertőzött búza, de ők nem hibáztathatók azért, hogy élelmiszerként használták fel a búzát, ezért a malom ellen tesznek feljelentést – tette hozzá.

Közben Fejér megyében a hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi
Igazgatósága lezárta a Cerbonával szembeni vizsgálatát és megállapította, hogy a tésztát gyártó cég a szabályoknak megfelelően járt el, ezért semmilyen felelősség nem terheli azért, hogy szennyezett tészta került forgalomba – mondta Gombos Zoltán megyei főállatorvos.

A Bács-Kiskun megyei igazgatóságnál még most is zajlik a vizsgálat azzal kapcsolatban, honnan való a szennyezett gabona. A búza útját vizsgálják, azt, hova szállítottak belőle még. Drozdik Ferenc főállatorvos azonban nem adott választ arra a kérdésre, hogy akkor Bács-Kiskun megyében is találtak-e fertőzött gabonát. A vizsgálat lezárulta után ad csak erről nyilatkozatot – mondta.

A Cerbona Zrt. 117 tonna tésztát hívott vissza, és 137 tonnát zárolt a saját raktárában, mert a késztermékek ellenőrzése során kiderült, hogy deoxinivalenol-lal fertőzött alapanyagból készültek. A felhasznált durum dara a bajai malomból származott.