Feljelentések a 2006-os események kapcsán

Ismeretlen elkövetők ellen tesz feljelentést a legfőbb ügyésznél a 2006-os tüntetésekkel összefüggésben Gulyás Gergely, az ügyben felállított parlamenti albizottság fideszes elnöke.

A politikus három témát is megjelölt a legfőbb ügyésznek címzett levelében, amelyek kapcsán szerinte indokolt nyomozást indítani. Levelében hangsúlyozza, hogy a bizottsági meghallgatások során több ügyben is olyan tények merültek fel, amelyek még el nem évült katonai bűncselekmények gyanúját vetik fel.

Gulyás Gergely keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy három ügycsoportban tett feljelentést. Az egyik szerint a rendőrségen készült, úgynevezett Ignácz-bizottság jelentése meghatározott ugyan több mulasztást és törvénysértést a 2006. szeptemberi eseményekkel kapcsolatban, ezt követően mégsem történt fegyelmi eljárás illetve feljelentés. E téma kapcsán, kérdésre válaszolva, Gulyás Gergely azt mondta, hogy Bene László akkori országos rendőrfőkapitány felelőssége felmerül.

A feljelentés másik része a rendőrök azonosítószámának hiányával kapcsolatos. Gulyás Gergely, az albizottság vezetője úgy véli: a testület által meghallgatott rendőri vezetők, szakértők egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy az azonosítószám hiánya és a rendőrök jogsértő magatartásának súlyossága, tömegessége között szoros összefüggés van, és erről a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalosan tud is.

A levélben megfogalmazott feljelentés összefügg a tévészékház ostromával is. A politikus egyértelműen megállapíthatónak tartja a bizottsági meghallgatások nyomán, hogy a rendőrség a Magyar Televízió épületének elhagyását megelőzően meg sem kísérelt gondoskodni a televízió munkatársainak biztonságáról.
– Független Hírügynökség –