Félidőnél tart a III. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Ma már sikk múzeumba járni – mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek a III.Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat programkoordinátora. Lengyel Emese hangsúlyozta: még nem készült összegzés arról, hogy a szeptember végén indult és november közepéig tartó fesztiválon hányan fordultak meg az elmúlt hetekben, de az már most tapasztalható, hogy idén nagyobb az érdeklődés a programok iránt, mint tavaly. Mások mellett, a fesztivál ideje alatt olyan múzeumi rendezvények várják még a látogatókat, mint például a soproni jelmezes tárlatvezetés, vagy a kaposvári zoológiai expedíció.

Az ország összes régiójából száztíz múzeum több mint hétszáz programmal várja a látogatókat és a szakembereket hat héten át a III. Múzeumok Fesztiválja program keretében. Míg tavaly 75 múzeum vett részt a rendezvényen, idén már 110 intézmény csatlakozott a programsorozathoz.

Ahogyan az elmúlt két évben, úgy idén is a programsorozat ideje alatt az érdeklődők megismerkedhetnek a múzeumok elzárt helyszíneivel, bejárhatják a kiállítóhelyeket a pincétől a padlásig. A programsorozat résztvevői “álruhát” is ölthetnek. Sopronban például, jelmezes tárlatvezetés mellett ismerkednek meg az érdeklődők a régi idők tárgyaival, eseményeivel.

Aki tehát a hat hét során ellátogat a múzeumokba, többek között a Nyugat társszerkesztője lehet, betekintést nyerhet a barokk díszítőművészetbe, megismerkedhet a szőnyegkészítés titkaival, kipróbálhatja a rovásírás technikáját, iniciálét készíthet, felpróbálhat ókori görög öltözéket, belenézhet a preparálás munkafolyamatába, de még Eger vár egykori ostrománál is ott lehet.

Székesfehérvárott a látogatók megtudhatják, milyen természettudományi ismeretekkel rendelkeztek Mátyás korának tudósai, Békéscsabán pedig Munkácsy nyomába eredhetnek a kalandra vágyók, közölte Lengyel Emese. Kaposvárott zoológiai expedícióra invitálják a látogatókat egy élménybeszámoló keretében, Debrecenben performanszok várják az érdeklődőket a kiállítóterekben.

A programsorozat ebben az évben is a Márton-napi vígassággal zárul november 15-én. Többek között Zalaegerszegen, Szombathelyen és Szentendrén

Bővebb információ a programsorozatról a: www.muzeumokmindenkinek.hu oldalon olvasható.