Felhívhatta a nagykövetet az Iránban kémkedésért letartóztatott francia tanárnő

A teheráni francia nagykövet szerint telefonon felhívta őt az Iránban letartóztatott francia tanárnő. A 23 éves nő először jelentkezett azóta, hogy a múlt héten az iráni hatóságok kémkedés vádjával őrizetbe vették a teheráni nemzetközi repülőtéren. A francia államfő, Nicolas Sarközy “merő fantáziának” nevezte a vádat, és a nő szabadon engedését követelte az iráni hatóságoktól.

Franciaország iráni nagykövete, Bernard Poletti szerint a letartóztatott francia tanárnő, Clotilde Reiss a hírhedt teheráni Evin börtönből hívta fel őt telefonon. A diplomata szerint a 23 éves nő hívása csupán néhány másodpercig tartott. A nő az Irán közepén található Esfahan város egyetemének hallgatója, és egyben francia nyelvű oktatója is. A múlt héten, július 1-jén tartóztatták le a teheráni nemzetközi repülőtéren, amikor éppen Bejrútba tartott volna. Az iráni hatóságok szerint azért vették őrizetbe, mert kémkedett, és részt vett az elnökválasztásokat követő demonstrációkban, valamint a tüntetések megszervezésében. Állítólag e-mailt küldött egy teheráni barátjának, amiben információk voltak a tiltakozó gyűlésekkel kapcsolatban.

A francia köztársasági elnök, Nicolas Sarközy kedden kemény hangvételű közleményben közölte, hogy a Clotilde Reis ellen felhozott kémkedési vád “merő fantázia”. Sarközy egyúttal a nő szabadon engedését követelte. A francia államfő egyébként korábban azt mondta, hogy a csaknem egy hónapja tartott iráni elnökválasztásokon “csalások” történtek – ezért szavai szerint nem tartja törvényesnek a hivatalosan újraválasztott Mahmud Ahmadinezsád hatalmát.

A június 12-én megtartott iráni elnökválasztásokat követően az iszlám köztársaság ellenzéki csoportjai csalással vádolták meg az újraválasztott Mahmúd Ahmadinezsádot. A voksolás eredményeinek eltörlését követelve Teheránban napokon át több tízezer fős tömegtüntetéseket szerveztek, amelyek gyakran fajultak erőszakos zavargásokká. Az erőszak miatt a legutóbbi adatok szerint 20 tüntető halt meg. A tömegtüntetések okán feszültté vált a viszony Irán és a nyugati országok között. Teherán ugyanis azzal vádolja főként az európai országokat, hogy részt vettek a tüntetések megszervezésében, és zavargásokat szítottak.