Friss hírek

2010.10.05. 16:44

Mégsem kell licencvizsgát tenniük az ápolóknak

<p>Hatályon kívül helyezte az egészségügyért felelős államtitkárság azokat a rendeleteket, amelyek szerint csak licencvizsgával adhattak volna be az ápolók intravénás injekciót, vagy köthettek volna be katétert. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium keddi közleménye szerint a szakdolgozók továbbra is végezhetnek olyan tevékenységet, amelyre írásos utasítást kapnak.</p>

Az úgynevezett licencrendelet, illetve az ápolói tevékenység kompetenciáiról szóló miniszteri rendelet tavasszal lépett volna hatályba, de a szakma felháborodása miatt az előző egészségügyi miniszter elhalasztotta azok életbe lépési időpontját. Ezek értelmében csak licencvizsgával adhattak volna be az ápolók intravénás injekciót, és ehhez kötötték volna a katéter vagy infúzió bekötését is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium most hatályon kívül helyezte ezeket a rendeleteket, így az egészségügyi szakdolgozók önállóan is elláthatják azokat a feladatokat, amelyekre írásos utasítást kapnak az orvostól. Ilyet egyébként az a szakdolgozó kaphat, aki az adott tevékenységhez szükséges szakmai felkészítést megkapta, illetve az utasítást adó meggyőződött a szükséges képességek meglétéről.

Az egészségügyi államtitkárság arról is beszámol: szükségesnek tartják ezt a területet részleteiben áttekinteni, és szakmailag megalapozott módon, a szakmai szervezetek bevonásával, konszenzusos alapon szabályozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!