Felhők felett, havas csúcsokon

Felhők felett, havas csúcsokon
Adács – Árpád lesz az első gyógyszerész, aki meghódítja mind a 7 földrész legmagasabb hegycsúcsát.

Hét földrész legmagasabb hegycsúcsát szeretné meghódítani Horváth Árpád adácsi gyógyszerész, akinek a hobbija a hegymászás. Kettőt már sikerült, az Elbruszt Európában és a Kilimanjarot Afrikában. Bizonyára a többi csúcsot is rég megmászta volna már, ha sikerült volna szponzorokat találnia.

Árpád szerint a legfontosabb a jó erőnlét. Ezért folyamatosan edzésben van, szeret túrázni, biciklizni, úszni, focizni. A kézilabdával fiatalabb korában komolyan foglalkozott, válogatott is volt, később játékvezető lett.

Kitört az Etna

A hegymászásba 2006-ban szeretett bele, amikor egy családi kirándulás alkalmával az Etna lábánál járt. Csak a rossz idő tartotta vissza őket attól, hogy megmásszák a hegyet. Otthonról webkamerán keresztül figyelte a fő és mellékkrátereket. Még ebben az évben újból kitört az Etna, és akkor már semmi és senki nem tudta megakadályozni, hogy el ne induljon a hegy meghódítására. Háromezer méterig ment fel, és örömmel tapasztalta, hogy semmiféle légzési problémája nincs. Így jött az ötlet, hogy akkor magasabb hegyeket is célba vesz. Sorra, de fokozatosan hódította meg a világ magaslatait: eljutott a Mount Everest alaptáborába, az Elbruszra, a Kilimanjarora és a Mont Blancra.

Az első gyógyszerész

Tavaly egy komoly sérülés érte focizás közben, de ma már újra kész a hegyek meghódítására. Egy akadály van csak, a pénz. Akkor tud csak elindulni, ha a szponzorok elegendő támogatást adnak. Van, amelyik hegy megmászásához elég néhány százezer forint, de a távoli földrészek csúcsainak meghódításához több millió is szükséges.

Árpád úgy tervezi, hogy évente egy-két csúcsot tud teljesíteni, így Magyarországon ő lenne az első, aki megmássza mind a hét földrész legmagasabb csúcsait. A világon körülbelül 300-an tudhatják maguknak ezt a teljesítményt, de magyar hegymászó nincs közöttük, mondta. Megtudtuk tőle: két lánya van, 21 és 17 évesek, ők azonban nem másznak hegyet, hanem annak örülnek, ha az édesapjuk otthon van. Árpádot azonban hívják a hegyek.

– Fantasztikus érzés, amikor feljutok a csúcsra, a felhők fölé. A látvány, ami elém tárul gyönyörű, de ilyenkor az út fele még hátra van.

ÉM-HE

A 7 csúcs

Európa: Elbrusz – 5642 m
Afrika: Kilimanjaro – 5895 m
Dél-Amerika: Aconcagua – 6959 m
Észak-Amerika: Denaly/Mt. McKinley – 6194 m
Antarktisz: Mount Vinson – 4897 m
Ausztrália-Óceánia: Carstens Pyramid – 4884 m
Ázsia: Mount Everest – 8850 m