Felhő randizik Záporral vagy Babérral?

Akt.:
Felhő randizik Záporral vagy Babérral?
Hódítanak a különleges nevek Magyarországon is, amelyeket gyakran filmek szereplőitől vagy történelmi személyiségektől vesznek kölcsön a szülők, a leggyakrabban adott nevek között azonban jól ismert neveket találunk. Újra divatosak a hetvenes éves slágernevei, az ősmagyar nevek, de válogathatunk a fűszernövények közül is.

Nem valószínű, hogy komolyan fenyegetné a depresszió a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének azon szakembereit, akik az utónevek listájának összeállításával foglalkoznak. Az intézetet nap mint nap ostromolják a szülők olyan nevekkel, amelyek alighanem még a szigorú tudósokat is megmosolyogtatják. Sokszor nem eredménytelenül: az intézet szakvéleménye alapján 1997 óta 188 női és 163 férfiutónévvel bővült a választható nevek listája. A feltűnésre vágyó, sorsszerűségben hívő, vagy csak saját, személyes történettel rendelkező szülők fantáziája kétségkívül végtelennek tűnik. Igaztalan lenne azonban úgy megítélni a ritka nevekben gondolkodókat, mint túl sok tévét néző különcöket. A neveket – legtöbb esetben – egy életen át viseljük, ami sokaknak nevetségesnek tűnhet, az másoknak egy életen át hordozott talizmán.

Árész, Nauszika vagy Zeusz

Valószínűleg ilyen magasztos célok vezették azokat a szülőket is, akik sikerrel érték el a Nyelvtudományi Intézetnél, hogy ma már olyan mitológiai neveket is lehet adni a gyerekeknek, mint az Árész, a Nauszika vagy a Zeusz. Ugyanebbe a körbe sorolható az idehaza egyre jobban terjedő történelmi nevek csoportja is. Fiúk esetében egyelőre nem dívik, de szóba jöhet a Maximusz, a Horáciusz, a Mohamed, a Főnix és a Dante is, de él ma Magyarországon olyan kisfiú, akit Robinzonnak, Ramszesznek, de olyan is, akit Brájennek hívnak. Olyan kislány is van már, akit Evangelina vagy Delfina névvel illetnek.

Senki ne gondolja ugyanakkor, hogy csupán ilyen patinás nevekkel bővül a névtár. A fantáziadús szülők szívesen adnának természeti neveket, sőt fűszerneveket csemetéiknek. Kitartó próbálkozásuk eredményeként ma már bárki adhatja lányának a Fahéj, Ánizs, Babér, Bodza, Zsálya nevet, de azon sem szabad meglepődni, ha a jövő randijain a lányok Zápor, Eső, Csermely vagy Gesztenye néven mutatkoznak majd be, amelyeket sokan valóban aranyos neveknek tarthatnak. Nem kizárt az sem, hogy az elképzelt majdani randin a fiú neve Bérc vagy Felhő lesz, ezeket a neveket ugyanis mind jóváhagyta a Magyar Tudományos Akadémia.

Ezek persze most is ritka nevek, nem kell attól tartani, hogy a hamarosan iskolaérett gyerekek osztályaiban tömegesen fordul majd elő, hogy több Gesztenye copfját Zeuszok fogják meghúzni a szünetben. Jobban terjednek ugyanakkor a becéző nevek: van, akit hivatalosan is Jolinak, Aninak vagy Iluskának hívnak.


Az elmúlt öt év leggyakrabban adott lány nevei:

  • Anikó
  • Anna
  • Julianna
  • Gréta
  • Tamara

Forrás: MTA


A Fradi is visszautasítva

Ugyanakkor a Nyelvtudományi Intézet sem enged meg mindent. Az elmúlt években visszautasította a Kazetta, a Talán és Fradi nevet.

És persze a névadás is divat kérdése, a divathullámok pedig gyakran visszatérnek. Vannak korszakok, melyekben szinte tarolnak egyes nevek, hogy aztán hosszú időre elfelejtsék őket.

A kirívóan különleges nevek mellett ma azonban újra kezdenek népszerűvé válni a hetvenes évek slágernevei, mint például az Attila, a Zsolt, a Dániel, sőt a Hajnalka és a Péter is. A lányok körében hosszú évek óta kitartóan népszerű az Anna, az Anikó és az Annamária is.

Újra terjednek a régi magyar nevek

Az utóbbi évtizedben újra terjednek a régi magyar nevek, így az Álmos, az Árpád, az Ajtony, a Kincső és a Botond. Érkeznek az MTA-hoz olyan kérelmek is, amelyekről nehéz elhinni, hogy nem a tévécsatornák hatása áll mögöttük. Ilyen kérelmek közül több átment, így ma Magyarországon vannak Dzsindzser, Dzsenifer, Fernandó, Kárlító és Andzseló nevű kisgyerekek is.

Más országokban néha meghökkentő neveket is találunk. Az angolszász kultúrákban a mienkénél jóval szabadabban értelmezik a névadást. Az Amerikai Egyesült Államokban ennek több oka is van: részben az, hogy Amerika lakossága ezerféle népből tevődik össze, akik mind vitték magukkal a hagyományos neveiket, részben pedig az amerikaiak nagyra értékelik a család privát szféráját, melybe a névválasztás joga is beletartozik. Ennek köszönhető, hogy – különösen a hatvanas években indult new-age mozgalom hívei – gyakran adnak olyan neveket gyerekeiknek, mint a Cloud (Felhő), Ocean (Óceán), Moon (Hold) vagy akár a Rainbow (Szivárvány).


Az elmúlt öt év leggyakrabban adott fiú nevei:

  • Olivér
  • Attila
  • Zsolt
  • Botond
  • Bence

Forrás: MTA


Adolf és Jesus

A névadásban nagy különbségek vannak koronként és területenként is. A második világháborúig ugyan nem gyakori, de elfogadott név volt az Adolf, sőt a hitleri Németországban még nagy népszerűségnek is örvendett. A háború óta azonban – érthető okokból – ritkaságszámba megy, ha valakinek a híres-hírhedt diktátor nevét adják.

Más okokból, de ódzkodnak Európában a Jézus név adásától is, amelyet sokan errefelé meghökkentőnek vagy akár felháborítónak tartanának. A hagyományosan keresztény spanyol ajkúaknál – így például Dél- és Közép-Amerikában – viszont teljesen elfogadott a név ottani változata, a Jesus.

– Braunmüller Lajos –