Felháborítónak tartják a hálózatba tömörült patikák, hogy le kell mondaniuk tulajdonuk feléről

Felháborítónak tartja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ), hogy egy törvényjavaslat szerint a befektetőknek 2014-ig le kell mondaniuk a patikákban szerzett többségi tulajdonukról. A tervezet a többi között előírná, hogy a patikák 51 százaléka a gyógyszerészek tulajdonába kell kerüljön. A patikalánc tulajdonosok szerint ezzel a rendelkezéssel sérül a tulajdonhoz való jog, sérül a vállalkozások szabadsága, ráadásul a betegek sem járnának jobban.

Korodi Karolina, a HGYSZ elnöke a tájékoztatón elmondta: az országban összesen 346 gyógyszertár tartozik valamilyen hálózathoz, ilyenek például a Csillag Patikák. Ezek a láncok körülbelül 2500 munkavállalónak adnak munkát, akik közül 760 gyógyszerész és 1200 szakasszisztens.

Az elnök közölte azt is: számos felmérés, így a legutóbbi GKI kutatás szerint is, a 2006-os patikaliberalizáció után, a hálózati gyógyszertáraknak köszönhetően élesedett a betegekért folyó verseny, ami a szolgáltatások bővülésében, például hosszabb nyitvatartás, és a minőség javulásában is tetten érhető. Elismerte: hátránya is volt a liberalizációnak, mivel szerencselovagok is megjelentek, akik miatt most az összes gyógyszertári befektetőt elítélik.

Igaztalan vádnak nevezte a láncpatikákkal szemben megfogalmazott vádat, miszerint azok “szakmaiatlanok” Harmata Levente is, aki 9 pécsi patikát működtet. A magyar patikalánc tulajdonosa szerint a befektetők tulajdonának kényszerértékesítéséről szóló tervezett rendelkezés olyan, mintha azt mondanák egy embernek, hogy adja oda a lakása, autója felét.

Korodi Karolina és a felszólalók többsége is arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg is 600-800 patika veszteséges, 16,4 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak. Az új tulajdonosoknak, a gyógyszerészeknek ezeken felül legalább 20 milliárd forint hitelt kellene felvenniük, hogy megvásárolják a befektetőktől az 51 százalékos tulajdonrészt. A HGYSZ képviselői szerint ezt a terhet kevesen bírnák, tehát valószínűleg több patika is bezárhat. A betegellátás színvonala pedig a jelenlévők szerint romlani fog.