Felháborodás a XII. Piust mentegető pápai könyv miatt

Bírálta a pápát vasárnap az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) nevű befolyásos szervezet, amely szerint XVI. Benedek új könyve mentegeti XII. Piust, aki a második világháború idején volt pápa. XVI. Benedek azt írta ugyanis, hogy XII. Pius “minden tőle telhetőt megtett, hogy megmentse az üldözötteket.”

“Elég bizonyíték van arra, hogy XII. Pius közömbösen viselkedett, miközben zsidók és mások került életveszélybe. Pius nemhogy soha nem szállt szembe a nácikkal a zsidók tömeges meggyilkolása miatt, de nyilvánosan semmiféle elítélő nyilatkozatot nem tett, csupán sajnálkozását fejezte ki a második világháború után”- mondta az AJC vallások közötti párbeszédért felelős igazgatója, David Rosen rabbi.

XII. Pius esetleges szentté avatásával kapcsolatban a rabbi azt mondta, hogy “nem szabad ilyet tenni, amíg a Holokauszt túlélői köztünk vannak”. A kedden megjelenő könyvben XVI. Benedek azt állítja, hogy “XII. Pius több zsidót mentett meg, mint bárki más, és azért nem beszélhetett erről, mert nyílt tiltakozása csak nehezítette volna a zsidók sorsát.”

A könyvben XVI. Benedek megjegyzi, hogy a későbbi XII. Pius, 1938-ban – még bíborosként – levelet intézett a világ püspökeihez, amelyben arra kérte őket, járjanak közbe azért, hogy a Németországot elhagyni kívánó zsidók vízumhoz jussanak. XII. Pius 1939 és 1958 között volt pápa.

Az Olaszországot megszálló németek 1943 októberében több mint ezer embert vittek el a római gettóból, közülük csak néhány élte túl a Holokausztot, amelyben 6 millió zsidót gyilkoltak meg. “Adódik a kérdés, hogy miért nem tiltakozott erélyesebben? Úgy hiszem, számolt azokkal a következményekkel, amelyekkel ez járt volna” – állítja XVI. Benedek, aki szerint “nagyon sokat szenvedett, tudta, hogy fel kell emelnie a szavát, de a helyzet ezt nem tette lehetővé számára”.

A katolikus egyház nem először veszi védelmébe XII. Piust. Titkos vatikáni dokumentumok alapján már többször érveltek azzal, hogy a világháború idején egyházi intézményekben rejtegetett zsidókat, és erről azért hallgatott az akkori pápa, mert nem akarta megnehezíteni az üldözöttek sorsát. XVI. Benedek egyébként tavaly decemberben közelebb juttatta a szentséghez elődjét, amikor a venerabilis – azaz tiszteletreméltó – címmel ruházta fel. Több zsidó szervezett tiltakozott ez ellen.