Felháborodás a Honvédnál: Kozáktól elvettek egy olimpiai számot

Budapest  (MTI) – A Domino Honvéd kajak-kenu szakosztályánál felháborodással és értetlenül fogadták, hogy a szövetség döntése értelmében Kozák Danuta, a válogató győztese nem indulhat el 200 méter egyesben az augusztusi, szegedi világbajnokságon.

Ahogy a főtámogató Telekom és az egyesület keddi sajtótájékoztatóján Horváth Gábor szakosztály-igazgató elmondta: Storcz Botond szövetségi kapitány ma (kedd) reggel 8 órakor, mindenféle egyeztetés nélkül közölte Csipes Ferenccel, a versenyző edzőjével, hogy Kozák csak a pénteken kezdődő belgrádi Eb-n szállhat harcba ebben a számban, a kvalifikációs vb-n az általa legyőzött Paksy Tímea képviseli majd a magyar színeket.

“A kvótaszerzésre hivatkoznak, de ez érthetetlen, hiszen úgy is meg lehetne szerezni a maximális hat indulási jogot, hogy Danuta indul ebben az olimpiai számban a vb-n” – fogalmazott Csipes.

“Természetesen örülök az elmúlt hétvégi teljesítményemnek, de ez a döntés kicsit beárnyékolja – mondta Kozák, aki a szegedi válogatón minden számban győzött, amelyben elindult, ezáltal K-1 500 m-en és K-4 500 m-en biztos indulója a két világversenynek, az Eb-n pedig 200 m párosban is ott lesz a rajtnál Kovács Katalinnal.

Horváth hozzátette: ha kell, Borkai Zsolthoz, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez, Balogh Gáborhoz, a sportért felelős miniszterelnöki főtanácsadóhoz és Czene Attilához, a sportért felelős államtitkárhoz fordulnak.

Az Eb-, illetve vb-csapat összeállításáról jelenleg egyeztet a szövetség elnöksége és a szakmai bizottság, kerethirdetés kedd kora délutánra várható. Az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie Storcz Botond szövetségi kapitányt.

A sajtóreggelin egyébként Kozák mellett ott volt a válogatott többi honvédos tagja, így Kovács, Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Vereckei Ákos, Beé István és Dombvári Bence is, ők egyöntetűen azt mondták: bíznak abban, hogy eredményesen szerepelnek a hétvégi kontinensviadalon. A megjelentek közül egyedül Szalai Tamás nem kvalifikálta magát a belgrádi viadalra, ő azt mondta: reméli, hogy a szegedi világbajnokságon már ott lehet.