Friss hírek

2010.02.04. 15:57

Több ezer kiképzõt kér az Egyesült Államok a szövetségeseitõl Afganisztánba

<p>Felszólította az Egyesült Államok a NATO-szövetségeseit csütörtökön, hogy küldjenek Afganisztánba több ezer kiképzõt, akik segíthetik az afgán hadsereget és biztonsági erõket a tálibok és az al-Kaida fegyveresei elleni háborúban. "Fontos, hogy szövetségeseink legalább oly módon vegyék ki részüket ebben a küzdelemben, amennyire lehetséges, és ahogy mi tesszük". - mondta Isztambulban a Pentagon szóvivõje a NATO-tanácskozás elõtt.</p>

Geoff Morrell azt mondta: Robert Gates amerikai védelmi miniszter "nyomást fog gyakorolni a harcoló szövetségesekre, hogy olyan gyorsan cselekedjenek, amilyen gyorsan csak lehetséges, mert az idõ lényeges tényezõ". A Pentagon szóvivõje szerint "a lehetõség adott, amivel élni kell, hogy az afgán biztonsági erõket olyan helyzetbe hozzák, amely ahhoz szükséges", hogy majdan egyedül is megbirkózzanak a feladattal.
A NATO- vezette nemzetközi biztonsági erõkben (ISAF) résztvevõ országok összesen negyvenezer fõs csapatbõvítést ajánlottak meg, és ezeket a katonákat már elkezdték Afganisztánba küldeni. Az ISAF új stratégiája szerint a civilek védelme elsõbbséget élvez, a lázadók üldözésével szemben, de ennek sikere attól függ, hogy az afgán erõk megfelelõen képzettek-e az ellenséggel szembeni harchoz.

A jelenleg több mint 110 ezer fõs külföldi erõket csak akkor lehet kivonni az országból, ha az afgán erõk megfelelõ erõt és képzettséget mutatnak. Az ISAF célja, hogy 2010 októberére 134 ezer fõs, 2011 októberére pedig több mint 170 ezer fõs legyen az afgán hadsereg létszáma. Eközben 110 ezerre akarják növelni idén októberre, és 134 ezerre 011 októberére a jelenleg 80 ezer fõs rendõri állományt.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik Afganisztánban szolgáló oktatója szerint legalább 1700 kiképzõre van szükség még az afgán hadsereg és a rendõrség számára. Ezen kívül két és fél ezer katonai tanácsadó is kell a biztonsági erõk mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!