Felfűzni a Hejő menti településeket

A Hejő tisztántartása, a patak menti települések Hejő-lokálpatriótizmusának kialakítása a cél.

Az érintett települések valamennyi polgármesterének támogatását bírja Orosz László egyik dédelgetett ötletének megvalósításához, egyesületalapítási szándékához. A Tapolcán élő vállalkozó szerint már csak napok kérdése, hogy megszülessék a Hejőmenti Települések Szövetsége.

Medertisztítás

Tapolcától Polgárig fűzné fel a településeket a szövetség, benne Mályival, Nyékládházával, Kistokajjal, és persze Polgárral (ott torkollik a Hejő a Tiszába). Vannak kezdeti, és kifejezetten nagyra törő céljai Orosz Lászlónak. (Aki Tapolcán lakik, és feleségével, Orosz B. Erikával nemcsak tapolcaiként, hanem miskolciként is aktív civil.)

A sorrendben elsőként megfogalmazott feladat a Hejő folyamatos medertisztítása, kitakarítása, rendbetétele. Ami pedig a távolabbi jövőt illeti: egyebek között kerékpárút a parton, a töltésen, ami, miként a víz, összeköt. Idegenforgalmi vonzerővel felruházni a Hejőt, vagyis a települések együttesét, hagyományaik, értékeik bemutatásával, a vízi sportok számára használhatóvá téve a patakot, ami a sporthorgászatnak is fontos helye lehetne.

Hagyományőrzés

Nem titkolt cél, hogy a természetvédő, kulturális hagyományokat őrizni szándékozó, oktatni-nevelni kívánó egyesület a szükséges pénzekre itthon és az EU-nál pályázna.
Tíz polgármester, valamint Tapolca, Hejőcsaba és Görömböly részönkormányzata bólintott rá az egyesületalapítási kezdeményezésre.

Az egyelőre papíron létező Hejőmenti Települések Szövetsége megálmodója, Orosz László szerint sok-sok lehetőséget kínál a majdani egyesületbe tartozók összefogása. Az összefogás nemcsak az egyesület keretein belül értendő, hanem más civil szervezetekkel, továbbá intézményekkel. Azon mottó (egyben a Hejő) mentén, hogy „A tiszta forrás vize összeköti a településeket, s élővé teszi a szövetséget”.

A Hejőről

Miskolctapolcán ered, alapvízhozamát a tapolcai hideg és langyos karsztforrások adják, völgyében a sokéves átlag csapadékmennyiség 600 milliméter. Körülbelül 40 kilométer hosszú, Polgár alatt ömlik a Tiszába. A folyóba való betorkolásától egész hosszában, valamennyi mellékvizével együtt horgászható. Emődnél két patakocska csatlakozik hozzá. Több halfaj él benne, továbbá siklók, békák, vadkacsák otthona. Sajnos az utóbbi években a vizhozama nagyban függ a csapadék mennyiségétől.

A szövetség tagja lesz

Miskolctapolca, Hejőcsaba, Görömböly, Kistokaj, Mályi, Nyékládháza, Hejőkeresztúr, Hejőszalonta, Hejőpapi, Hejőbába, Hejőkürt, Polgár.