Felfüggesztették tisztségéből a román államfőt

Először történt meg csütörtökön Románia történelmében, hogy a parlament felfüggesztette tisztségéből az államelnököt. A bukaresti parlament a reggel óta tartó vitákat követően, délután 322 szavazattal, 108 ellenében és tíz tartózkodással megszavazta a román államelnök felfüggesztéséről szóló kezdeményezést.

Traian Basescu ((tráján böszeszku)) tisztségéből való felfüggesztését az ellenzéki pártok kezdeményezték. Ezt annak ellenére szavazták meg, hogy egy alkotmánybírósági vélemény az ellenzéki kezdeményezésben felsorolt vádpontokat nem találta megalapozottnak. A taláros testület véleményének azonban mindössze konzultatív szerepe van.

A pártok képviselői februárban több vádpontot fogalmaztak meg, amelyek alapján szerintük Traian Basescunak távoznia kell az elnöki székből. A román elnököt egyebek között azzal vádolják, hogy nem látja el a pártok közötti közvetítői szerepét, politikai nyomásgyakorlásra használja a hírszerző szolgálatokat. Az Alkotmánybíróság úgy vélte: az elnök néhányszor valóban az Alkotmányba ütköző módon cselekedett, azonban ez egyetlen esetben sem tekinthető az alaptörvény súlyos megsértésének.

Traian Basescu egy nappal korábban – szerdán – már bejelentette, hogy amennyiben megszavazzák felfüggesztését lemond tisztségéről. Az államelnök ezzel a gesztusával kikényszerítené az előrehozott választásokat.

A jogszabályok szerint az államelnöki feladatköröket a szenátus elnöke veszi át. Jelen esetben Nicoale Vacaroiu ((nikoláe vákároju)), a felfüggesztést kezdeményező Szociáldemokrata Párt tagja, aki három hónapon át – az előrehozott elnökválasztásig – tölti be ezt a tisztséget.